Gruwelijke beelden: bracht Congolese leger doelgericht burgers om?

Frankrijk en de Verenigde Staten vragen dringend uitleg aan de Congolese autoriteiten over een filmpje dat zowat een week geleden voor het eerst opgedoken is op de sociale media. Zeven minuten lang is daarop te zien hoe Congolese militairen gericht burgers afmaken, ook enkele vrouwen, ogenschijnlijk ongewapend.

De beelden zijn van een zelden geziene gruwel. Bekijk hieronder een selectie (waarschuwing: schokkende beelden!).

De Congolese regering noemt de video een vervalsing. "Deze video is een montage, gemaakt door een groep kwaadwillige opposanten", reageert de Congolese minister van Informatie Lambert Mende. "Niets wijst erop dat het gebeurd is zoals getoond wordt op deze video."

Zware mensenschendingen

Lokale en internationale mensenrechtenorganisaties geloven echter dat de beelden echt zijn en dat ze gemaakt zijn eind december in de Kasai, Centraal-Congo. Daar woedde toen een hevige strijd tussen een rebellengroep die zich Kamwina Nsapu noemt, naar hun leider, en het Congolese leger.

Het was al bekend dat daarbij meer dan honderd doden gevallen waren. Volgens de Congolese overheid ging het om een militair treffen maar deze beelden zouden bewijzen dat het leger daarbij (ook) ongewapende burgers doelgericht omgebracht heeft. En dan gaat het om zware mensenrechtenschendingen.

Straffeloosheid neemt toe

Vooral in Oost-Congo vallen bijna voortdurend burgerdoden, meestal bij geweld tussen gewapende groepen. Maar de afgelopen maanden worden soortgelijke mensenrechtenschendingen ook geregeld gesignaleerd in het centrum van het land (Kasai). En ook in Bas-Congo, in het westen, zijn er al bloedige confrontaties geweest tussen opstandige groepen en het leger. Slechts zelden bestaan er beelden van wat er zich afspeelt, diep in Congo.

Die escalatie van het geweld en dan vooral door het regeringsleger is een veeg teken. Het wijst erop dat de straffeloosheid in Congo eerder toeneemt dan afneemt, ook als het gaat om daden door de geregelde ordetroepen.

De politieke onzekerheid verscherpt dit nog. President Kabila had eind december al moeten plaats ruimen voor een nieuw-verkozen president maar de geplande verkiezingen zijn er nooit gekomen. Volgens het politiek akkoord op oudejaarsavond, het zogenoemde Sylvesterakkoord, moet er een regering van nationale eenheid komen, onder leiding van een eerste minister uit de radicale oppositie. Maar sinds de dood van oppositieleider Etienne Tshisekedi, op 1 februari, zit het verder overleg daarover helemaal in het slop.

Die situatie dreigt het land totaal onbestuurbaar te maken en daarvan profiteren dan weer de vele machtsgroepen, zowel binnen als buiten het regime.

AP2013

Meest gelezen