Meer dan 70 lichamen aangespoeld aan Libische kust

Aan de westkust van Libië zijn minstens 74 lichamen van vluchtelingen en migranten aangespoeld. Het bootje waarmee ze de Middellandse Zee wilden oversteken, bleek geen motor te hebben. Het lijkt erop dat de mensensmokkelaars hem er hadden afgehaald, en de rubberboot zonder motor lieten ronddobberen.

De lichamen zijn aangespoeld voor de kust van Zawiya, een stad in het westen van Libië die grenst aan de Middellandse Zee. Ze werden vanmorgen gevonden. De reddingswerkers vermoeden dat ze nog meer lichamen zullen vinden, want in het soort rubberboot waarmee de migranten de Middellandse Zee wilden oversteken, zitten normaal gezien een 120-tal mensen.

De gescheurde rubberboot werd in de buurt gevonden en bleek geen motor te hebben. Het lijkt erop dat de mensensmokkelaars die eraf hebben gehaald en het bootje op de Middellandse Zee lieten ronddobberen zonder motor. Smokkelaars rekenen er vaak op dat de opvarenden toch wel gered worden door de internationale reddingsschepen die de Middellandse Zee afspeuren. (lees verder onder de foto).

"Deze catastrofe schokt niet alleen door het hoge aantal doden in één enkel incident, maar ook door iets wat we nog niet vaak gezien hebben, en dat je zou kunnen omschrijven als vrijwillige afstraffing van of moord op migranten", zegt Joel Millman van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) aan het persagentschap Reuters.

Volgens woordvoerder Mohammed al-Misrati van de Libische Rode Halve Maan worden de lichamen door de Libische autoriteiten naar een anonieme begraafplaats in Tripoli gebracht.

Deze ramp met migranten die de Middellandse Zee oversteken is de zoveelste in jaren. Nog altijd vertrekken duizendenmigranten en vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten van af de Libische kust naar Europa, vaak in niet-zeewaardige bootjes. Vorig jaar zijn daarbij meer dan 5.000 mensen verdronken, een recordaantal.

Meest gelezen