N-VA en Vlaams Belang blijven afwezig als koning Filip Parlement bezoekt

Koning Filip heeft het Vlaams Parlement bezocht. Hij wilde de werking van de gewesten en gemeenschappen beter leren kennen. Eerder was de koning ook al te gast bij de Franse Gemeenschap en het Brusselse Parlement. De parlementsleden van regeringspartij N-VA en Vlaams Belang in de oppositie bleven afwezig voor het bezoek.
Jan Peumans (rechts) heette de koning van harte welkom.

"Het is al van 1998 geleden dat u nog eens op bezoek kwam in dit Parlement", bracht voorzitter Jan Peumans in herinnering. Hij gaf de koning een kunstwerk cadeau, en spelletjes en stripverhalen voor de kinderen.

Koning Filip had een werkvergadering met het uitgebreid bureau van het Parlement. Ze hadden het over binnenlands bestuur en onderwijs. Dat vindt de koning belangrijk, aangezien zijn kinderen ook naar een Vlaamse school gaan, zegt hij.

"We zien elkaar één keer per jaar op het Paleis rond 11 juli", begon Filip de vergadering. "Nu is het mijn beurt om jullie te bezoeken. En te luisteren naar wat jullie doen en wat heel belangrijk is voor Vlaanderen. ... Zoals jullie weten lopen mijn vier kinderen school in een Vlaamse school (Sint-Jan Berchmanscollge Brussel, red.). We volgen van dichtbij wat het Parlement doet." Peumans (N-VA) had het met Filip dan ook toepasselijk over de modernisering van het secundair onderwijs.

"N-VA loopt niet warm voor koningshuis"

Filip nam de tijd voor een gemoedelijke babbel met verschillende Parlementsleden. Zo had hij een gesprek met Peter Van Rompuy die het boek "Economie zkt geluk" schreef. "Ik wacht op het vervolg", vroeg een geïnteresseerde Filip. "Die is al in druk, het wordt deze keer "Democratie zkt vertrouwen"", verraste Van Rompuy. De koning merkte op dat het thema zeer actueel is.

N-VA en Vlaams Belang kozen ervoor het bezoek van de koning niet bij te wonen. "Jan Peumans is daar in zijn rol als voorzitter, dat is heel normaal, maar als groep hebben wij besloten om niet te gaan", aldus N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. "Onze partij loopt niet warm voor het koningshuis en we hebben ervoor gekozen om de daad bij het woord te voegen."

Meest gelezen