Nicolas Sarkozy wordt bestuurder en directeur bij AccorHotels

De Franse ex-president gaat toetreden tot de raad van bestuur van de beursgenoteerde hotelgroep AccorHotels, de grootste in Europa. Hij wordt er ook directeur van een strategisch comité. Dat lijkt zowat de uittrede van Sarkozy uit de Franse politiek te betekenen. Sarkozy werd onlangs derde in de voorverkiezingen voor een presidentskandidaat voor zijn conservatieve partij Les Républicains.
AFP or licensors

De 62-jarige Sarkozy is unaniem verkozen tot onafhankelijk bestuurder van AccorHotels. Hij krijgt ook een uitvoerende functie. Zo zal hij het nieuwe strategische comité van de groep gaan leiden. Het is de eerste keer dat Sarkozy een dergelijke functie opneemt.

De voormalige president lijkt zo een punt te zetten achter de politiek. Onlangs was Sarkozy opnieuw kandidaat voor het presidentschap, maar bij de voorverkiezingen van de rechtse "Les Républicains" moest hij het verrassend afleggen tegenover de ex-premiers François Fillon en Alain Juppé. Fillon werd uiteindelijk de kandidaat van de partij.

Sarkozy bekleedde eerder tal van ministerposten in diverse conservatieve regeringen. In 2007 volgde hij zijn partijgenoot Jacques Chirac op als Frans president, maar bij de volgende verkiezingen in 2012 moest hij het onderspit delven tegen de socialist François Hollande.

AccorHotels is de grootste hotelgroep in Europa en bezit ketens zoals Novotel, Ibis, F1, Pullman en Mercure. In totaal bezit AccorHotels meer dan 4.000 vestigingen in 95 landen.

Meest gelezen