President van IJsland spreekt zich uit tegen... ananas op pizza's

Ananas hoort niet thuis op een pizza. Dat heeft president Guðni Thorlacius Jóhannesson van IJsland gezegd tijdens een bezoek aan een middelbare school. Sterker nog: had hij de macht, dan zou hij het fruit als pizzabeleg verbieden.
Reporters / Food & Drink Photos

Doorgaans houden ze zich met staatszaken bezig, maar soms hebben presidenten ook over banale onderwerpen een uitgesproken mening. Dat geldt alvast voor Guðni Thorlacius Jóhannesson, de president van IJsland.

Tijdens een bezoek aan een middelbare school schotelde een van de leerlingen hem een opmerkelijke vraag voor: hoort ananas wel of niet thuis op een pizza?

Het antwoord van Jóhannesson (kleine foto) was even frank als ongenuanceerd. Hij zei dat hij fundamenteel tegen het concept van ananas op een pizza is gekant en dat hij het fruit als pizzabeleg zou verbieden indien hij de macht had.

Het Amerikaanse pizzabedrijf DiGiorno was er als de kippen bij om het voor ananas als pizzabeleg op te nemen. "Bij ons geen ban", schrijft het bedrijf bij een foto van een pizza die met ananas is belegd.

x-default

"Presidenten horen geen onbegrensde macht te hebben"

Gezien de commotie heeft Jóhannesson zijn uitspraak later op Facebook verduidelijkt. Voor de goede verstaander leest de post tegelijk als een sneer naar autocratische leiders elders in de wereld. "Ik hou van ananas, alleen niet op pizza", schrijft hij. "Ik heb niet de macht om wetten te maken die mensen verbieden ananas op pizza's te leggen."

"Ik ben blij dat ik die macht niet heb. Presidenten horen geen onbegrensde macht te hebben. Ik zou dit ambt niet willen bekleden als ik wetten kon uitvaardigen om zaken te verbieden die ik niet leuk vind. In zo'n land zou ik niet willen leven. Wat pizza's betreft, raad ik zeevruchten aan."

Meest gelezen