Tweede geval van vogelgriep vastgesteld in ons land

Er is opnieuw een geval van vogelgriep vastgesteld in België. Het virus is bevestigd bij een wilde zwaan, die dood lag op een vijver in het Vlaams-Brabantse Oud-Heverlee. Dat meldt het Federaal Voedselagentschap FAVV. De ophokplicht blijft nog minstens tot 10 maart van kracht.

Het geval in Oud-Heverlee is de eerste keer dat het virus in ons land wordt aangetroffen bij een wilde vogel. "Dit is geen verrassing voor ons", zegt Philippe Houdart van het FAVV.

"We weten al weken dat het virus circuleert bij wilde vogels. We zien dat ook in het buitenland, waar honderden gevallen gemeld zijn en waar zeer veel wilde vogels gestorven zijn. Het was enkel een kwestie van tijd voor dat ook bij ons zou gebeuren."

"We kunnen ervan uitgaan dat het virus in heel België zit", zegt Houdart nog. Ik sluit dan ook niet uit dat we in de komende dagen en weken nog dergelijke gevallen zullen zien."

Ophokplicht blijft van kracht

Drie weken geleden werd al een besmettingshaard ontdekt bij siervogels in het Oost-Vlaamse Lebbeke. De vogels raakten besmet door direct contact met besmette wilde watervogels.

Sindsdien zijn een aantal maatregelen van kracht om contact tussen wilde vogels en pluimvee te vermijden. Nieuwe maatregelen na de tweede besmetting komen er niet, maar de al geldende maatregelen blijven wel van kracht tot minstens 10 maart. Hobbyhouders en professionele houders moeten alle vogels en pluimvee ophokken. Ze moeten ze ook afgeschermd voederen en drenken. Daarbij mag geen onbehandeld oppervlaktewater gebruikt worden.

Ook markten, verzamelingen en andere evenementen waar pluimvee en/of andere vogels van verschillende houders samenkomen, blijven nog altijd verboden.

Vanaf morgen mogen in Lebbeke, Aalst en Dendermonde -de zone rond de besmettingshaard in Lebbeke- wel weer pluimvee, vogels en broedeieren worden vervoerd, omdat daar geen verdere besmettingen zijn gemeld. Dezelfde maatregelen die elders in het land van kracht zijn, blijven uiteraard ook nog altijd daar gelden.

Wie abnormale sterfte bij wilde vogels opmerkt, kan dat melden via het gratis nummer 0800/99.777. Afhankelijk van het aantal en de soort vogels, worden de kadavers opgehaald en onderzocht in het referentielaboratorium CODA.

Op de website van het FAVV is meer informatie te vinden: www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/.

Meest gelezen