Vlaamse dronekortfilm oogst lof in het buitenland

De kortfilm "Drift" van de Vlaamse regisseur en cameraman Frank Dewaele krijgt heel wat belangstelling in het buitenland, met prijzen in India en Spanje. De film is voor het grootste deel gemaakt met een professionele drone. De prijzenkast kan nog aangevuld worden, want later dit jaar kunnen er nog nominaties verzilverd worden in Los Angeles en Londen.

In "Drift" (bekijk hieronder de film) maken we kennis met de jongen Oscar. Zijn ingebeelde vriendinnetje Nika probeert hem te overtuigen om mee te komen naar een andere wereld. Een keuze die zijn eigen wereld letterlijk op zijn kop zet.

De kortfilm werd gemaakt met een professionele drone, in combinatie met een camera uitgerust met speciale, lichte lenzen. Een Europese primeur in droneland. De hele opstelling is goed voor een totaal gewicht van 9 kilogram en een kostprijs rond de 150.000 euro.

De filmfestivals blijken de kortfilm te lusten. In Calcutta kreeg "Drift" een Outstanding Achievement Award en vorige maand kreeg de film de Technical Award op het Madrid Drone Film Festival. De prijzenkast kan nog groeien, want er is onder meer nog een nominatie op het Moondance International Film Festival in Los Angeles.

Ook in eigen land ging "Drift" niet ongemerkt voorbij. De Vlaamse regisseur Jan Matthys ("De smaak van De Keyser", "Katarakt", Quiz me quick") zag de kortfilm en besloot Dewaele in te schakelen voor het eindshot van zijn eerste langspeelfilm "Vele hemels". Gisteren werd het shot ingeblikt.

Meest gelezen