Vonnis in proces-Boël valt ten vroegste pas over een maand

De familierechtbank in Brussel zal zich pas over een maand tot anderhalve maand uitspreken over de zaak-Boël. Dan volgt antwoord op de vraag of het wettelijke vaderschap van Jacques Boël wordt ontkend, en mogelijk of koning Albert de biologische vader is van Delphine Boel. Vandaag werd de eerste hoorzitting gehouden. Na afloop wilden beide partijen geen commentaar geven over het verloop van die zitting of de inhoud van de pleidooien.
BELGA

Het langverwachte proces trok zich vandaag op gang. Tijdens de hoorzitting hebben de advocaat van Delphine en de advocaat van de koning hun argumenten uit de doeken gedaan. In het proces draait het rond twee vragen:

1. De juridische ontkenning van het wettelijke vaderschap van Jacques Boël (de ex-man van Delphines moeder, Sybille de Selys Longchamps).

2. De gerechtelijke vaststelling van het vaderschap van koning Albert.

De rechtbank beraadt zich nu over de zaak. Dat kan een maand tot anderhalve maand duren, en pas dan zal er duidelijkheid zijn of die twee vragen samen of apart zullen behandeld worden.

Na afloop van de hoorzitting deze middag wilden Delphine noch de advocaat van Albert iets zeggen. De koning en ook Jacques Boël daagden zoals verwacht niet op aan de rechtbank. Delphine werd vergezeld door haar partner James O'Hare en haar moeder, Sybille (foto).

BELGA

Wordt het een ware procedureslag?

De hoorzitting duurde ruim drie uur. De ontkenning van het wettelijke vaderschap van Jacques Boël lijkt in eerste instantie een formaliteit. Eerder bleek uit DNA-onderzoek dat Jacques Boël niet de biologische vader is van Delphine. Als dat ook wordt bekrachtigd door de rechters, kan een antwoord gegeven worden op de tweede vraag.

De rechters zullen de komende maand dus moeten beslissen: formuleren we meteen een antwoord ook op die tweede vraag, of gaan we de debatten heropenen rond het vaderschap van koning Albert? Dat laatste speelt in het voordeel van de advocaten van Albert die de procedure zo lang mogelijk willen rekken.

Tot na de dood van Albert

Zelfs al vallen de vonnissen in het voordeel van Delphine dan is het waarschijnlijk dat Albert in beroep gaat. Omgekeerd geldt hetzelfde. Gerd Verschelden, professor Familierecht aan de UGent, voorspelt dan ook dat de zaak "járen kan duren". Ook cassatie is niet uitgesloten.

De zaak kan zelfs aanslepen tot na de dood van Albert. "Ook in afstammingszaken worden analyses gedaan post mortem en kunnen overledenen worden opgegraven of graftombes geopend om de nodige vaststelling te doen", stelt Verschelden.

Proces start onder massale persbelangstelling:

Meest gelezen