Wetenschappers helpen stadsfestival Artefact een handje

Voor het tweede jaar hebben wetenschappers van de KU Leuven geholpen bij de technische uitwerking van een kunstinstallatie van Artefact, het stadsfestival van het Kunstencentrum STUK. Dat staat in het teken van magie en magisch denken. Dit jaar kon de Britse kunstenaar Tobias Revell voor zijn "The Finite State Fantasia" rekenen op medewerking van het departement Elektrotechniek (ESAT).

Dit jaar kon de Britse kunstenaar Tobias Revell voor zijn "The Finite State Fantasia" rekenen op medewerking van het departement Elektrotechniek (ESAT) van de KU Leuven.

Revell laat in zijn installatie een intelligente, onzichtbare robot de ruimte waarin die zich beweegt in kaart brengen. De machine meet hierbij al bewegend en botsend tegen obstakels de afstanden. Het enige wat de bezoeker kan waarnemen, zijn de infrarode en ultrasone sporen die de machine hierbij achterlaat en die geprojecteerd worden in de ruimte.

Hoe langer de robot aan het werk is des te betrouwbaarder wordt het beeld van de ruimte waarin die zich beweegt. De Brit ontwierp de installatie en kon voor de uitwerking rekenen op hoogleraar Tinne Tuytelaars van de afdeling Beeld- en Spraakverwerking van ESAT.

"The Act of Magic"

Blikvanger van Artefact is de tentoonstelling "The Act of Magic" in het STUK, met tal van werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Een opvallend werk is bijvoorbeeld "Witches Cradles", dat geïnspireerd is op een middeleeuws gebruik waarbij vrouwen die verdacht werden van hekserij in een doek gewikkeld werden en heen en weer geslingerd werden tot ze versuft waren.

Het programma omvat ook performances, concerten, lezingen en workshops. Artefact opent vandaag en loopt tot 9 maart.

Meest gelezen