Video player inladen...

Wonen rond Fukushima? Onverantwoord, vindt Greenpeace

Ruim zes jaar na de kernramp in Fukushima wil de Japanse regering een gebied op 30 kilometer van de getroffen centrale opnieuw vrijgeven. Veel inwoners zien een terugkeer echter nog niet zitten. Volgens milieuorganisatie Greenpeace is deze maatregel door de aanhoudend hoge stralings­waarden niet verantwoord.

De straling blijft jaren na de kernramp nog steeds erg hoog, en niet alleen in de vernielde kernreactoren. Nochtans wil de Japanse overheid een gebied op ruim 30 kilometer van de kerncentrale, rond Iitate, opnieuw openstellen voor burgers. Veel inwoners zien een terugkeer zelf nog niet zitten. Wie binnenkort echter niet wil terugkeren, dreigt wel een deel van zijn schadevergoeding te verliezen.

De Japanse overheid probeert mensen opnieuw naar huis te lokken, door dorpen in een straal rond de centrale grondig te ontsmetten. Hoewel er al verschillende lagen van de bodem zijn afgeschraapt, daalt het stralingsniveau in de regio echter onvoldoende. 

Greenpeace klaagt de hoge stralingswaarden rond Fukushima aan in een nieuw rapport, "No Return to Normal". De milieuorganisatie is ter plaatse in het gebied, om de straling daar zelf in kaart te brengen.

"De stralingsniveaus die we recent hebben gemeten, zijn 5 keer hoger dan de internationaal aanbevolen maximumdosis. Iemand die nu terugkeert naar zijn huis in dat gebied, krijgt jaarlijks nog zo'n 50 tot 100 röntgenfoto's aan straling binnen. Dat is onverantwoord, zeker voor kinderen en zwangere vrouwen", zegt stralingsexpert Jan Van de Putte vanuit Japan.

De kans bestaat bovendien dat de straling in de loop van de komende jaren nog toeneemt i.p.v. afneemt. "80% van het getroffen gebied bestaat uit bossen. Je kan een bosrijke regio maar moeilijk ontsmetten, waardoor ze in de praktijk een belangrijke "opslagplaats" van radioactiviteit vormen. Langzaam maar zeker zal die straling zich de komende jaren opnieuw verder verspreiden."

En België?

Greenpeace maakt van de gelegenheid gebruik om de Belgische regering te waarschuwen voor de werkende kerncentrales in ons land. "De situatie rond Fukushima bewijst dat de voorbereidingszone voor evacuatie van amper 10 km, die in het nieuwe Belgische nucleaire noodplan is voorzien, absoluut ontoereikend is. Bovendien werd in Fukushima, dat aan de kust ligt, 80 procent van de vrijgekomen straling over de oceaan geblazen, wat niet het geval zal zijn bij een kernramp in Doel of Tihange. Bovendien wonen hier 10 keer meer mensen."

Meest gelezen