Zurenborg eert Herman de Coninck met "Poëzievensters"

Zurenborg wijdt de 2e editie van "Poëzievensters" helemaal aan Herman de Coninck, de dichter die 20 jaar geleden stierf. 150 bewoners van de wijk in Antwerpen hangen een van zijn gedichten aan het raam zodat voorbijgangers zijn oeuvre kunnen (her)ontdekken.

Op 22 mei is het precies 20 jaar geleden dat Herman de Coninck in Lissabon is overleden. Om hem te eren staat het initiatief "Poëzievensters" in Zurenborg dit jaar helemaal in het teken van de dichter.

Sinds vandaag en tot eind september hangen 150 bewoners van de wijk in Antwerpen een van zijn gedichten aan het raam. Dat is geen toeval: vandaag zou De Coninck 73 zijn geworden. Het is zijn weduwe en auteur Kristien Hemmerechts die de gedichten heeft geselecteerd.

"Poëzievensters" ontstond vorig jaar op initiatief van onder meer toenmalig wijkdichter Jörg Pyl en Gazet van Zurenborg. Pyl noemt de keuze voor De Coninck als centrale figuur voor deze tweede editie logisch. "Hij was een man van de wijk en Kristien Hemmerechts woont hier nog steeds", zegt hij.

"Herman zal dit jaar trouwens nog met verschillende andere evenementen worden herdacht, zoals een ingetogen viering op de Draakplaats op 21 mei - de vooravond van zijn overlijden - met muziek en poëzie voor jong en oud. Zurenborg is dan ook nog steeds een erg artistieke wijk met een heel eigen dynamiek, sommigen noemen het een dorp in de stad."

Meest gelezen