"Bottinekes" krijgen in beroep strengere straf voor dood Jonathan Jacob

Zeven leden van het Bijzondere Bijstandsteam hebben in beroep een strengere straf gekregen voor de dood van Jonathan Jacob. Zij krijgen zes tot negen maanden cel met uitstel, in plaats van de eerdere vier.

De straffen van de toenmalige directeur en de psychiater van de Broeders Alexianen in Boechout werden door het Antwerpse hof van beroep bevestigd: zij kregen zes maanden cel met uitstel voor schuldig verzuim.

Een achtste lid van het Bijzondere Bijstandsteam en de politiecommissaris die het team had opgetrommeld, werden - net als in eerste aanleg - vrijgesproken.

28e keer

De vader van Jonathan Jacob ging vandaag voor de 28e keer naar de rechtbank. "Dit is niet alleen rovend voor de gezondheid, ook je gezinsleven lijdt daaronder. Het is heel uitputtend."

"Mijn zoon was iemand die hulp nodig had, het was geen monster. Deze uitspraak is ook belangrijk voor de mensen die nu nog steeds problemen hebben. Dat daar eens bij wordt stilgestaan."

Fatale avond

Jonathan Jacob was onder invloed van amfetamines toen hij in de ochtend van 6 januari 2010 een politieploeg aansprak in Borsbeek. Hij was blootsvoets, halfnaakt en maakte een verwarde indruk. Na een medisch onderzoek vorderde de parketsubstituut met dienst zijn gedwongen opname.

Hij werd tweemaal naar het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout gebracht, maar daar kon men hem naar eigen zeggen niet opnemen omdat hij zich zo agressief opstelde.

Daarom werd hij naar het politiecommissariaat van Mortsel gebracht, waarna beslist werd om het BBT erbij te roepen. Die overmeesterden Jacob in zijn cel, maar gebruikten zoveel geweld dat de jongeman het niet overleefde.

Meest gelezen