"De Chileense vlag mag er zijn, maar het is niet die van Texas"

Een volksvertegenwoordiger in de Amerikaanse Texas heeft een voorstel ingediend om paal en perk te stellen aan het verkeerde gebruik van een vlag op sociale media. Het blijkt immers dat mensen bij emoji-posts op sociale media vaak verkeerdelijk de vlag van Chili gebruiken, terwijl ze die van Texas bedoelen.
Gecropte versie van de Texaanse vlag (links) en de Chileense.

Het scheelt maar een half boordje, maar toch. Beide vlaggen hebben een witte ster op blauwe achtergrond, en daarnaast (naar de buitenkant toe) een wit en rood horizontaal vlak. Alleen: bij de vlag van Texas loopt het vlak met de ster door van boven tot onder, bij die van Chili niet. Daar is het maar een vierkantje, en loopt de rode lijn helemaal door tot aan de vlaggestok.

Op sociale media blijken veel mensen zich te vergissen. In het voorstel van Tom Oliverson staat te lezen dat "hoewel de Chileense vlag er best mooi uitziet, die op geen enkele manier verward mag worden met de Texas. (...) Alle Texanen wordt gevraagd om de vlag van de Chileense republiek niet te gebruiken op digitale fora wanneer ze eigenlijk naar Texas willen verwijzen."

Oliverson zegt dat hij vooral de mensen bewust wil maken van het probleem. Als het voorstel wordt aangenomen, is het sowieso niet bindend en kan het niet tot straffen of boetes leiden.

"Is dit een voorteken?"

Het nieuws lijkt alvast zijn effect niet te missen. Het issue was al 'hot' op sociale media. Michelle ziet er het leuke wel van in: "Verwarren mensen de vlag van Chili met die van Texas? Dat ze langer op school blijven, en viva Chile!"

Kenny ziet er een voorteken in: "Lijkt de Chileense vlag zo hard op die van Texas? Is dit een voorteken?" Anderen geven het een kwinkslag mee: "Ik zal nooit stoppen met de Chileense vlag te gebruiken als ik Texas bedoel! Te moeilijk. Dat wordt mijn einde!"

Velen kunnen er niet om lachen en roepen anderen kordaat op om voortaan op te letten. Overigens heeft Texas nog geen vlag om als emoji gebruikt te worden.

De oorlog, de Andes en de hemel

De huidige vlag van Chili gaat terug naar het onafhankelijkheidsverdrag van 1818, dat er kwam na een lange en bloedige strijd. "De rode kleur symboliseert het bloed van de helden op het slagveld. Het wit, de sneeuw van de Andes, en het blauw, de Chileense hemel", luidt het officieel.

In Texas staat de vlag - bekend als de vlag van de eenzame ster - dan weer voor "de Texaanse waarden van loyaliteit, zuiverheid en moed."

Meest gelezen