"Zes op de tien Belgen willen fietshelm verplichten voor kinderen"

Zestig procent van de Belgen is voorstander van de verplichting van de fietshelm voor kinderen onder de 14 jaar. Dat blijkt uit een enquête van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. De Fietsersbond benadrukt tegen zo'n verplichting te zijn en ook minister Weyts lijkt niet van plan het in te voeren.

Volgens de enquête van het BIVV staan de Walen (74 procent) en Brusselaars (68 procent) positiever tegenover een verplichting dan de Vlamingen (50 procent). De helft van de ondervraagden is overigens gewonnen voor een algemene verplichting van de fietshelm. Ook daar zijn de Walen (67 procent) en Brusselaars( 61 procent) meer voorstander van een verplichting dan de Vlamingen (40 procent).

700 kinderen betrokken bij ongeval

Jaarlijks raken ongeveer 700 kinderen jonger dan 14 jaar betrokken bij een verkeersongeval als fietser. Een 50-tal daarvan raken daarbij dodelijk of ernstig gewond. Voor jonge fietsers is het risico op zware of dodelijke verwondingen het grootst tussen 6 en 14 jaar. Op die leeftijd lopen ze bijna 2 keer zoveel risico als tussen 15 en 17 jaar en 2,5 keer zoveel risico als tussen 18 en 24 jaar.

Uit een studie van het BIVV op de spoeddiensten van een aantal ziekenhuizen blijkt dat een derde (32 procent) van alle fietsers die werden opgenomen, hoofd- of hersensletsels had. Bij kinderen tussen 0 en 14 jaar gaat het zelfs om meer dan de helft (53 procent). Wanneer je een helm draagt, loop je 70 procent minder risico op een hoofdletsel, aldus nog BIVV. Volgens een telling van het Fietsobservatorium Brussel blijkt dat 7 op de 10 kinderen in Brussel al een helm dragen, signaleert BIVV nog.

Fietsersbond tegen verplichting

Ondanks de resultaten blijft de Fietsersbond gekant tegen een verplichting. "Een helm beschermt bij ongevallen. En een veilige omgeving voorkomt ongevallen. Er moet dus worden gewerkt aan een veilige fietsomgeving. De aanleg van goede en veilige conflictvrije fietsinfrastructuur: fietspaden, fietsstraten, fietssnelwegen, enzovoort is noodzakelijk. Het rijgedrag van vele automobilisten brengt fietsers in gevaar. Door betere ordehandhaving wordt het rijgedrag bijgestuurd."

Weyts kiest niet voor verplichting

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) volgt naar eigen zeggen het advies van het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid en kies dus níet voor een verplichting, want dan zullen minder mensen kiezen voor de fiets. "Wel blijf ik de fietshelm promoten op een positieve manier."

"Het probleem situeert zich niet bij kinderen onder de 14 jaar", vindt de minister. "Op die leeftijd hebben de ouders nog iets te zeggen aan hun kinderen: zij kunnen de verplichting invoeren in hun eigen huis - en vele ouders doen dat ook. Ik spreek ook uit eigen ervaring. Eenmaal wat ouder laten veel jongeren de fietshelm en de goede raadgevingen van hun ouders achterwege."

"Ik vecht op alle fronten tegen de schande van 400 verkeersdoden op 1 jaar tijd", benadrukt Weyts nog. "De verplichting van een fietshelm was voor mij geen taboe. Ik heb de vraag open voorgelegd aan het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid, waarin alle partners die meestrijden voor een veiliger verkeer verzameld zijn. Met het engagement om het advies van het Vlaams Huis te respecteren."

Meest gelezen