Activering van bruggepensioneerden loopt mank: slechts 2,5 procent vindt werk

Slechts een kleine 2,5 procent van de bruggepensioneerden vond in 2015 nieuw werk. De verhoopte activering loopt dus mank, en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil daarom dat de federale regering het systeem afschaft. Zijn federale collega Kris Peeters (CD&V) is dat niet van plan en benadrukt dat Muyters via de VDAB bevoegd is voor de activering van bruggepensioneerden.
Jasper Jacobs
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters

Slechts 79 van de 3.319 mensen die in 2015 terechtkwamen in een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - zoals het brugpensioen nu heet - hebben werk gevonden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Sinds 2015 moeten "bruggepensioneerden" actief op zoek naar werk.

"De cijfers bewijzen dat het systeem zoals het nu is, waarbij mensen verplicht worden om toch nog zogezegd werk te zoeken, geen goede oplossing is", stelt Vlaams minister Muyters vast. "Als het alternatief is vijf dagen werken voor amper iets meer dan de uitkering, dan begrijp ik dat de mensen dat niet doen. Vandaar mijn voorstel om er komaf mee te maken."

Federaal minister van Werk Kris Peeters is echter niet van plan om op de vraag van Muyters in te gaan. Hij benadrukt dat Vlaams minister Muyters bevoegd is voor de activering van de bruggepensioneerden.

Meest gelezen