Agent die Wilders moest beveiligen, verdacht van lekken aan criminelen

In Nederland is ophef ontstaan over een agent die verantwoordelijk was voor de beveiliging van onder anderen politicus Geert Wilders. Hij wordt ervan verdacht vertrouwelijke informatie te hebben doorgespeeld aan een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. "Onacceptabel", reaegeert Wilders.

De verdachte agent werkte voor een dienst die voorverkenning doet naar de plekken waar politici, maar ook leden van de koninklijke familie of diplomaten naartoe gaan. Binnen die dienst werkte de man voor een specifiek team dat instaat voor de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders. Volgens Nederlandse media was hij evenwel niet betrokken bij de rechtstreekse fysieke beveiliging van Wilders. 

Hij wordt er nu van verdacht informatie te hebben doorgespeeld aan een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. De Nederlandse krant NRC meldt dat het gaat om een ervaren agent van Marokkaanse afkomst. Hij is aangehouden en buiten functie gesteld.

De Nederlandse autoriteiten onderzoeken nu welke informatie hij heeft gelekt, sinds wanneer de feiten aan de gang zijn en welke schade er is aangericht. In elk geval had de agent toegang tot zeer vertrouwelijke informatie, klinkt het. De misdaadorganisatie aan wie de man informatie zou hebben gelekt, zou zich schuldig hebben gemaakt aan heling en witwassen van misdaadgeld.

"Zonder blind vertrouwen, kan ik niet functioneren"

Wilders - die al jaren bewaking krijgt wegens bedreigingen - reageert alvast onthutst. "Als ik de dienst die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen, kan ik niet meer functioneren. Dit is onacceptabel."

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD) hebben vanmorgen overlegd met PVV-leider Geert Wilders. Rutte wilde achteraf niets kwijt over die ontmoeting.

Meest gelezen