Amerikaanse regering maakt uitwijzing miljoenen mensen zonder papieren mogelijk

De 11 miljoen mensen zonder papieren die verblijven in de Verenigde Staten lopen voortaan het risico om te worden uitgewezen. Dat blijkt uit nieuwe richtlijnen van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De komende tijd worden er daarvoor 10.000 nieuwe immigratie- en douanemedewerkers aangenomen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De regering onder president Donald Trump verruimde gisteren de groep van mensen die kunnen worden opgepakt en het land uitgezet. Minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly gaf de grensbewaking de opdracht elke migrant zonder verblijfsvergunning terug te sturen wanneer ze veroordeeld zijn voor of beschuldigd worden van een misdaad. Het gaat om alle misdaden, dus ook een verkeersovertreding of een winkeldiefstal. Enkel zij die als kind naar de Verenigde Staten kwamen, vallen niet onder de nieuwe richtlijnen. 

Het beleid wordt daarmee een stuk strenger dan dat onder president Barack Obama. Ook toen werden er mensen zonder papieren het land uitgestuurd, maar enkel als ze een zware misdaad hadden gepleegd en als ze nog niet lang in de Verenigde Staten waren. 

Nieuwe ambtenaren

De Immigratiedienst ICE moet van Kelly bovendien 10.000 bijkomende ambtenaren aanwerven en het aantal detentiecentra uitbreiden. De grensbewakingsdienst CPB zal worden versterkt met 5.000 bijkomende ambtenaren.

In de Verenigde Staten verblijven naar schattingen rond de elf miljoen migranten, ongeveer de helft van hen zijn Mexicanen. Met deze maatregel vervult Trump een belangrijke belofte uit zijn verkiezingsprogramma. 

Meest gelezen