Banken mogen niet méér dan 500 euro dossierkosten aanrekenen

Banken mogen binnenkort niet méér dan 500 euro dossierkosten aanrekenen voor een hypothecair krediet. Voor de hérfinanciering van een lening mogen ze nog maximaal 250 euro aanrekenen. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil de dossierkosten aan banden leggen.

Sinds afgelopen zomer zijn de dossierkosten systematisch opgetrokken, en bij sommige kredietgevers zelfs verdubbeld. Soms lopen ze op tot 700 euro, ziet minister Peeters. "Wie een lening afsluit, moet al heel wat eigen middelen inbrengen. Als daar nog eens hoge dossierkosten bijkomen, is dat een onaangename verrassing."

Elke bank hanteert bovendien zijn eigen methode om de kosten te berekenen. Sommige werken met een forfait, anderen op basis van een percentage van het geleende bedrag. "Dat is vanaf 1 april gedaan", zegt de minister. "Voor iedereen die een hypothecair krediet aangaat, geldt een maximale dossierkost van 500 euro.

"Door de dossierkosten wettelijk te regelen, brengen we ze tot een redelijk niveau terug. En we maken het voor de consument makkelijker om woonleningen te vergelijken en om de meest voordelige lening te kiezen."

Meest gelezen