Bert Anciaux: "Vlaams Gewest zou beter Brusselse geluidsnorm overnemen"

Volgens Bert Anciaux zou Vlaanderen de Brusselse strenge geluidsnorm voor vliegtuigen beter overnemen. Dat schrijft de SP.A-politicus op Twitter. De Vlaamse en Brusselse regering liggen momenteel zwaar in de clinch met elkaar over de geluidsnormen voor vliegtuigen.

De Brusselse geluidsnormen voor vliegtuigen boven de hoofdstad zijn een bijzonder heikel politiek punt. Sinds middernacht registreert de Brusselse regering boetes voor luchtvaartmaatschappijen die de norm overschrijden, maar ze gaat die boetes de komende twee maanden niet innen. Niet toevallig de periode van het Vlaamse belangenconflict tegen de Brusselse geluidsnorm.

Maar volgens SP.A-senator Bert Anciaux zou het Vlaams Gewest "beter de Brusselse geluidsnorm overnemen. In belang van heel de bevolking", klinkt het op Twitter. Volgens hem wordt "slechts" acht procent van de vluchten geviseerd, en kunnen economie en leefbaarheid hand in hand gaan. "Gezondheidsschade door geluidshinder en massale uitstoot is enorm. Telt dit mee in dit dossier of gaat men enkel voor lusten van kapitaal?", vraagt Anciaux zich af.

De Vlaams/Brusselse socialist vindt dat luchtvaartmaatschappijen dringend hun vloot moeten aanpassen aan de Brusselse geluidsnormen die al dateren van 1999. "Indien Brussels Airlines wil groeien, zal het met geluidsarme vliegtuigen moeten zijn", stelt Anciaux. "Neem een voorbeeld aan Ryanair. Ze verschuiven de vluchten na 7 uur 's ochtends. Daardoor komen geen jobs in gevaar. Integendeel zelfs."

SP.A: "Dit is voor de langere termijn"

Katia Segers, Vlaams Parlementslid en lid van de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand, verduidelijkt het standpunt van haar partijgenoot Anciaux. "Wij vinden inderdaad dat Vlaanderen op langere termijn een strengere geluidsnorm moet aannemen voor de leefbaarheid van de omwonenden langs de luchthaven. De Brusselse geluidsnorm dateert al van 1999. Luchtvaartmaatschappijen moeten aangespoord worden om die na te leven. Dat zelfs sommige nieuwe toestellen daar vandaag niet aan voldoen, kan niet."

Maar dus: "Op langere termijn". Ergo: geen oproep aan de Vlaamse regering om in het huidige conflict de eigen geluidsnormen meteen aan te passen aan de strengere Brusselse norm. "Wel vinden wij dat om uit de huidige procedureslag en politieke impasse te geraken, er best een onafhankelijke intendant wordt aangesteld", aldus SP.A-Parlementslid Segers.

"De houding van de Brusselse regering is vandaag niet realistisch", voegt Segers daar nog aan toe. Opvallend, want haar partijgenoot Pascal Smet maakt deel uit van die regering, al is hij niet bevoegd voor de materie. "Er zitten nog verschillende andere mensen in die regering", repliceert Segers. Pascal Smet zelf wil niet reageren, en wijst door naar bevoegd minister Céline Fremault (CDH).

Meest gelezen