Bol.com en Kobo lanceren "Spotify voor boeken"

Op grote schaal en onbeperkt e-boeken lezen kan voortaan via een "Spotify"-formule. Bol.com en Kobo hebben een nieuw onlineabonnement voorgesteld waarbij gebruikers tegen een vaste maandelijkse prijs boeken op hun e-reader, tablet of smartphone kunnen lezen.

Muziek beluisteren staat anno 2017 voor veel mensen gelijk aan nummers afspelen via streamingdiensten als Spotify. Hetzelfde geldt voor het bekijken van films en series dat velen en masse via streamingdiensten als Netflix doen. Voortaan kunnen ook boekenwurmen zich op grote schaal op deze formule verlaten met een nieuw e-boekabonnement dat bol.com en Kobo vandaag lanceren.

Mits een maandelijkse bijdrage van 9,99 euro en het downloaden van een app krijgen gebruikers van de dienst toegang tot een ware schat aan boeken die ze op hun e-reader, tablet of smartphone onbeperkt kunnen lezen. Alles samen zijn 40.000 titels beschikbaar waaronder 16.000 Nederlandstalige.

(Lees voort onder video)

"Beter dan piraterij en illegaal downloaden"

Voorzitter Rudy Van Schoonbeek van de Vlaamse Uitgevers Vereniging ziet voor- en nadelen aan het systeem. "Het is een goedkoop abonnement terwijl de verdienste voor de auteur en de uitgever nu al klein is", zegt hij in "De wereld vandaag". "Deze dienst bevordert wel het lezen én het is beter dan piraterij en illegaal downloaden. Ik heb liever dat we het structureel regelen met betrouwbare partners."

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf boeken via een "Spotify"-formule aanbiedt, maar deze keer is het initiatief wel grootschalig. "Het verschil is dat we nu met 2 solide partners te maken hebben. Het zijn grote en sterke bedrijven die een traditie in e-boeken hebben."

Het klassieke boek vervangen zal het abonnement volgens Van Schoonbeek niet doen. "Ik denk dat het een aanvulling is bij het klassieke kopen, ontlenen of downloaden van boeken. In tegenstelling tot luisteren naar muziek, speelt bij lezen zoiets als de tactiele ervaring van een gedrukt boek. De combinatie is wel interessant en moeten we uitbouwen."

En de bibliotheek?

Ook gewone bibliotheken werken overigens aan een soortgelijk platform. Onder meer de bibliotheken van Antwerpen, Beringen en Oostende lanceren pilootprojecten in die zin.

Meest gelezen