Bourgeois: "De onzekerheid blijft en dat is het allerergste voor de luchthaven"

"De onzekerheid blijft. Dat is het allerergste wat je kan hebben voor een luchthaven, voor een economische omgeving, voor werknemers en passagiers." Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1, in reactie op het nieuws dat Brussel de komende twee maanden nog geen boetes zal aanrekenen voor inbreuken op de geluidsnormen.

De Brusselse regering gaat voorlopig dan toch geen boetes innen voor vliegtuigen van Brussels Airport die teveel lawaai maken tijdens nachtelijke uren, maar de overtredingen worden wel geregistreerd. Brussels minister van milieu Céline Fremault (CDH) maakte deze beslissing gisterenavond bekend. 

“De onzekerheid blijft, en dat is het allerergste wat je kunt hebben voor een luchthaven, voor een economische omgeving, voor bedrijven, voor de werknemers.” Volgens Bourgeois maakte minister Fremault een einde aan de tolerantiemarges voor geluidsnormen die sinds 1999 gelden en werd hiertegen nu een belangenconflict ingeroepen. "Dit betekent dat dit besluit nu geschorst is en het ook niet kan worden toegepast. Het compromis (boetes opleggen maar niet innen) is geen correcte omzetting van het belangenconflict", aldus Bourgeois.

De Vlaams minister-president ontkent een communautaire chaos. “Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest negeert eenzijdig een aantal regels. Vlaanderen verdedigt de belangen van een luchthaven, de tweede grootste economische groeipool van dit land.”

Bourgeois zei dat Vlaanderen de wet correct heeft toegepast en twee keer een belangenconflict kan inroepen, én als gewest én als gemeenschap. Hij verwees hier ook naar de viervoudige indiening van een belangenconflict door de Franstaligen in het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. “De premier heeft nu terecht het belangenconflict verdeeld over iedereen, en het is niet aan hem te oordelen hoe Vlaanderen zich opstelt.”

"Verstandige mensen moeten voor oplossingen gaan"

Premier Charles Michel (MR) heeft morgen de minister-presidenten en de bevoegde ministers bijeengeroepen om rond de tafel te gaan zitten. Bourgeois hoopt op verantwoordelijkheidszin om een akkoord te bereiken over een evenwichtige verdeling van de geluidslast over Vlaams-Brabanders en Brusselaars. "Ik heb het al herhaaldelijk gezegd, verstandige mensen moeten voor oplossingen gaan, en het is totaal onverantwoord als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich zou opstellen als iemand die de luchthaven wurgt", aldus Bourgeois.

Meest gelezen