De drie van Ward Verrijcken: Oscarvoer en de comeback van M. Night Shyamalan

Onze filmreporter prijst deze week de sterke acteursfilms "Lion" en "Fences" aan en met de thriller "Split" heeft M. Night Shyamalan zijn terugkeer gemaakt langs de grote poort. Zijn huiverthriller over een man die drie meisjes ontvoert, was een doorslaand succes aan de kassa in de VS.

Lion (Aus/VS/VK)

regie Garth Davis
met Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara, Sunny Pawar, Tannishtha Chatterjee, Nawazuddin Siddiqui, Priyanka Bose

We beginnen met “Lion”. De film van Garth Davis is genomineerd voor zes Oscars, onder meer voor beste acteur in een bijrol Dev Patel en ook voor beste actrice in een bijrol Nicole Kidman.

“Lion” is het waargebeurde verhaal van het kleine Indische jongetje Saroo. Hij wordt van zijn familie gescheiden, reist per ongeluk naar Calcutta en komt daar in een weeshuis terecht. Later wordt hij geadopteerd door een liefdevol Australisch koppel.

Als volwassen man wordt hij nog altijd geplaagd door herinneringen aan zijn moeder in India en aan zijn geboortedorp. Hij gebruikt Google Earth om op zoek te gaan naar het dorp waar hij vandaan komt.

“Lion” is een heel goed geacteerde film, die balanceert tussen sentimentaliteit en waarachtige ontroering. Ik was heel erg onder de indruk van de film.

Fences (VS)

regie Denzel Washington
met Viola Davis, Denzel Washington, Stephen Henderson, Javon Adepo, Saniyya Sidney, Christopher Mele

“Fences” is de verfilming van het gelijknamige toneelstuk van en met Denzel Washington. De film is goed voor vier Oscarnominaties.

"Fences" vertelt het verhaal van een Afro-Amerikaans koppel in de jaren 50 in de Amerikaanse stad Pittsburg. Denzel Washington speelt een vuilnisman, die zich heel gefrustreerd voelt omdat hij vindt dat hij een grote sportieve carrière heeft gemist. Hij werkt zijn frustraties uit op zijn echtgenote en zijn zoon. Die proberen zich van hem te distantiëren, maar ze kunnen hem niet helemaal loslaten.

“Fences” is al op Broadway gespeeld door de acteurs in deze film. Denzel Washington en de fantastische Viola Davis wonnen voor de toneelopvoering Tony Awards. Die stunt zouden ze kunnen herhalen op de Oscars, want “Fences” is een waar acteerfestijn.

Split (VS)

regie M. Night Shyamalan
met James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson, Betty Buckley, Jessica Sula, Izzie Cofey, Neal Huff

En dan is er ook nog “Split”, een intrigerende thriller van de maker van “The sixth sense” en “Unbreakable”. De Schotse steracteur James McAvoy speelt in de film van M. Night Shyamalan een man met een extreem geval van schizofrenie: hij heeft maar liefst 23 verschillende persoonlijkheden.

Een van zijn gevaarlijke persoonlijkheden ontvoert drie jonge meisjes. Hij zet ze vast in zijn kelder. We weten een hele film lang niet wat hij met hen van plan is. De psychiater die hij bezoekt, krijgt in het snotje dat er iets gevaarlijks aan de hand is.

“Split” is een goed gemaakte thriller, zoals we dat gewoon zijn van M. Night Shyamalan, die doorbrak met “The sixth sense”. Hij raakte wat op de sukkel de laatste jaren, maar dit is zijn grote comeback. “Split” was een doorslaand succes aan de kassa in Amerika.

Het is allemaal wat vergezocht, maar je blijft toch op het puntje van je stoel zitten. Ik raad iedereen aan om te blijven zitten tot en met de aftiteling. Zoals altijd bij Shyamalan, krijgen we helemaal op het eind nog een grote verrassing te zien.

Meest gelezen