De muziekwereld is David Bowie nog niet vergeten: postuum geëerd op Brit Awards

Ruim een jaar na zijn overlijden is de muziekwereld David Bowie nog lang niet vergeten. De Britse ster domineerde de 37e editie van de Brit Awards, met een verzilvering van zijn twee nominaties. Hij sleepte de prijzen voor beste Britse mannelijke soloartiest en beste album voor "Blackstar" in de wacht.

In de Londense O2 Arena zijn naar jaarlijkse gewoonte de Brit Awards uitgereikt, de belangrijkste muziekprijzen in het Verenigd Koninkrijk. David Bowie was postuum twee keer genomineerd.

Eerbetoon aan een van de grootste Britse muzikanten

De betreurde zanger won twee prijzen in de belangrijke categorieën: beste Britse mannelijke soloartiest en beste album voor "Lazarus", het album dat enkele dagen voor zijn dood uitkwam en gezien wordt als zijn afscheidscadeau voor zijn fans. Met de verzilvering van zijn nominaties geeft de muziekwereld een passend eerbetoon aan een van de meest invloedrijke en baanbrekende Britse muzikanten.

Na 1984 en 2014 is het derde keer dat David Bowie verkozen is tot beste Britse artiest. De award werd in onvangst genomen door de Amerikaanse acteur Michael C. Hall, de hoofdrolspeler in de musical "Lazarus". Die werd door Bowie gecomponeerd en geregisseerd door de Belg Ivo van Hove.

Zijn zoon, filmregisseur Duncan Jones, nam de award voor "Lazarus" in ontvangst in naam van zijn vader. Op het podium sprak hij over de erfenis van zijn vader. "Hij is er altijd geweest voor mensen die denken dat ze een beetje gek of vreemd zijn. Hij is er altijd voor hen geweest. Deze award is voor alle "kooks" en voor alle mensen die de "kooks" maken", vertelde Jones. Daarmee verwees hij naar "Kooks", het lied dat zijn vader voor hem schreef toen hij een kind was en dat verscheen op het album "Hunky Dory".

De winnaars op een rij

Naast Bowie werd Rag 'N Bone Man de grote winnaar van de avond. Hij mocht eveneens twee beeldjes mee naar huis nemen: de critics choice award en de prijs voor de beste Britse doorbraak. In die laatste categorie versloeg hij verrassend genoeg Stormzy en Skepta. Skepta stal de show wel met een verbluffende versie van "Shut down". Stormzy op zijn beurt mocht het podium betreden met Ed Sheeran voor diens nieuwe versie van "Shape of you".

Emeli Sandé ging aan de haal met de prijs voor de beste Britse vrouwelijke soloartiest en The 1975 mag zich de beste Britse groep noemen. Adele, die vorig jaar triomfeerde met vier awards, mocht dit jaar voor het tweede jaar op rij de speciale "Global Success"-prijs wegkapen. Robbie Williams kreeg de British icon award.

Ook internationale artiesten worden tijdens de Brit Awards gelauwerd. De beeldjes voor beste mannelijke en vrouwelijke artiest waren respectievelijk voor Drake en Beyoncé weggelegd. De rapformatie A Tribe Called Quest is de beste internationale groep.

Een avond vol eerbetoon

David Bowie werd dan wel postuum geëerd, er werd ook stilgestaan bij andere grote sterren die vorig jaar overleden. Zo was er een eerbetoon voor Prince en Leonard Cohen, die zijn nominatie voor beste internationale artiest wel niet kon verzilveren. Ook George Michael werd niet vergeten. Zijn voormalige bandleden van Wham! gaven een emotionele speech: "Zijn prachtige stem zal altijd voortleven als een cadeau voor ons allemaal."

Chris Martin van Coldplay bracht vervolgens een ingetogen versie van "A different corner" van Michael, in een duet met een opname van de stem van de overleden zanger. 

Protest

Een van de meest opvallende acts van de avond kwam van Katy Perry, die haar nieuwe single "Chained to the rhythm" bracht. Met haar performance protesteerde ze ook subtiel tegen het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze werd namelijk niet alleen vergezeld door de kleinzoon van Bob Marley, Skip, maar ook door twee gigantische skeletten die Theresa May en Donald Trump moesten voorstellen.

De twee waren gekleed als de Amerikaanse president en de Britse premier tijdens haar bezoek aan het Witte Huis. Ze hielden zelfs op dezelfde manier elkaars handen vast. 

Toch was het de diversiteit van de winnaars die het meest in het oog sprong. De shortlist van 2016 leidde prompt tot een virale campagne #Britssowhite, omdat de awards te wit zouden zijn. De organisatoren besloten daarom in navolging van het protest om het stemmensysteem aan te passen zodat de zwarte en Aziatische gemeenschappen, evenals minderheden en vrouwen (BAME) meer stemkracht gaven.

Meest gelezen