De Oost-Europese puppybusiness: "Pano" zocht het uit

De Oost-Europese puppybusiness boomt. Uit officiële cijfers blijkt dat afgelopen jaar 22.103 honden naar België werden getransporteerd. Vaak gaat het om pups geboren in Tsjechië, Slovakije of Hongarije. Maar zo'n hond kopen houdt risico’s in. Een reportage van "Pano".

“We hebben de papieren pas goed bekeken toen we thuis waren", getuigt Caroline Huygens toen we haar interviewden. "We hebben onze pas maar na onze aankoop gekregen, daarop is te zien dat het een Tsjechisch paspoort was."

Haar pasgeboren pup vocht intussen voor haar leven in de Dierenkliniek in Merelbeke. Volgens hun lokale dierenarts was de pup jonger dan op de papieren stond, waardoor het vaccin die de hond had moeten beschermen niet aansloeg. Caroline betaalde 1.200 euro voor haar pup. Voor de opnamekosten van de hond telde ze minstens 1.500 euro neer.

Undercover naar Slovakije

Worden Oostblokpups zoals Shiba systematisch te jong op transport gezet? En welk traject legde ze af tijdens haar eerste levensweken? Om dat uit te zoeken trokken we – met undercovercamera - naar Slovakije, een land dat jaarlijks een 14.000-tal pups naar België exporteerde.

We starten onze zoektocht bij een particuliere kweker, die zijn pups vanuit een kelder naar ons toe bracht. We volgen hem naar het grootste hondengroothandelaar van Slovakije, die de transporten organiseert. We stelden daar vast dat hij de aangekochte honden na twee dagen op transport zet, als ze 8 à 9 weken oud zijn.

Maar op de hondenpaspoortjes schrijft de man dat de honden 15 weken oud zijn op de dag van het transport. Dat is een probleem, want een rabiësvaccin kan pas bij een hond van 12 weken oud werken (en dan moet de hond nog drie weken in quarantaine). En laat rabiës nu net een besmettelijke ziekte voor de mens zijn, én met een grotere sterftekans dan ebola.

Bewijzen

Te jonge pups die vanuit Oost-Europa op transport worden gezet zijn dus een risico voor de volksgezondheid. Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts erkent het probleem, en vertelt ons dat als we de bewijzen kunnen leveren, hij de licentie van de frauduleuze groothandelaars zal schrappen.

Maar daar wringt hem het schoentje. De leeftijd inschatten van een hond is een ervaringskwestie, en dus heel moeilijk te bewijzen in een rechtbank. Onze overheid heeft niet de bevoegdheid om zulke onaangekondigde controles uit te voeren, enkel de Slovaakse overheid kan dat.

Het is enorm moeilijk om staalhard te bewijzen dat er systematisch met de leeftijden van honden wordt gesjoemeld. In een poging om dat te bewijzen lazen we meer dan 90.000 Slovaakse paspoorten uit een officiële database. We vonden een dierenarts die 5.202 honden voorzag van paspoorten voor transport naar België. We ontdekten dat de honden die hij identificeerde haast nooit op dinsdag, woensdag of donderdag geboren worden. Dit is volgens de natuur niet mogelijk.

"Buitenlanders worden Belgen"

Naast de grootschalige leeftijdsfraude is er meer aan de hand. Verschillende dierenartsen die we spraken merken de laatste jaren een nieuwe evolutie op. “We zien ook vaak honden met een Belgisch paspoort, maar met een Oost-Europees profiel”, zegt ook dierenarts Cathy Tourlouse uit Overijse.

Worden Slovaakse honden massaal omgeturnd tot Belgische honden, zonder een spoor achter te laten? Hoewel woordvoerder Paul de Cooman van ANIZOO, een vereniging die ook de Vlaamse hondenimporteurs vertegenwoordigd, ontkent dat pups uit het Oostblok van mindere kwaliteit zijn, erkent hij dat de slechte naam van de honden deze vorm van smokkel in de hand hebben gewerkt.

“Men heeft meer dan 10-15 jaar altijd op dezelfde nagel geslagen, de honden die geïmporteerd worden zijn slecht, de honden die geïmporteerd worden zijn ziek, door daar altijd op te hameren zijn er een aantal mensen die gezegd hebben, ok we zullen van die buitenlanders Belgen maken, en op die manier hebben wij een Belgisch aanbod en kunnen we makkelijk verkopen.”

Veel geld

We mogen zeker niet de hele hondenwereld over dezelfde kam scheren. Maar het blijft wel een sector waar een malafide persoon in korte tijd heel veel geld mee kan verdienen. De winstmarges zijn groter dan in de cocaïnehandel, terwijl zware bestraffing door de overheid uitblijft. Daarom is het van belang dat als je een hond gaat kopen, je steeds informeert naar het moederdier. Want de klant die overgaat tot een impulsieve koop, is al te vaak een vogel voor de kat.

"Pano" wordt vanavond uitgezonden om 21.25 uur op Eén en is achteraf hier te herbekijken of via VRT NU.

Meest gelezen