François Bayrou is geen presidentskandidaat voor de Franse verkiezingen

De centrist François Bayrou zal niet deelnemen aan de Franse presidentsverkiezingen, waarvan de eerste ronde over twee maanden plaatsvindt. Op die manier wil hij nieuwkomer Emmanuel Macron steunen die noch links, noch rechts is. Macron heeft de uitgestoken hand van Bayrou aanvaard.

Vanmiddag heeft de 65-jarige centrumpoliticus van MoDem tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat hij geen kandidaat is voor de nakende presidentsverkiezingen in Frankrijk. Daarmee geeft Bayrou maximale winstkansen aan Emmanuel Macron die met zijn jonge politieke beweging "En Marche" heel snel furore gemaakt heeft en nu als een kanshebber wordt gezien voor het Elysée.

Als Bayrou (boven) zich toch kandidaat gesteld had, zou hij stemmen kunnen afsnoepen van Macron. In plaats daarvan biedt hij Macron (foto in tekst) nu een alliantie aan. Hij hoopt naar eigen zeggen dat de centrumkandidaten geen stemmen van elkaar afsnoepen, waar extreemrechts dan van zou kunnen profiteren.

Macron heeft de alliantie nu aanvaard. Voor de centrumbeweging "En marche!" die Macron op poten heeft gezet, is de alliantie met de partij van Bayrou een belangrijke opsteker. "Een keerpunt in de campagne", noemt Macron het zelf.

In de peilingen staat Macron nu tweede, na Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National. Op de derde plaats staat de rechtse kandidaat François Fillon. Die laatste wordt geplaagd door een schandaal rond betwiste betalingen aan zijn vrouw en kinderen. In een tweede ronde zou Marcon het volgens de peilingen wel halen van Marine LePen.

In 2007 haalde Bayrou tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen 18,5 procent van de stemmen.

Meest gelezen