Franse overheid steunt overname van Opel door Peugeot-Citroën

Ook de Franse regering is niet gekant tegen een mogelijke overname van het Duitse automerk Opel door PSA, het moederbedrijf achter Peugeot en Citroën. Gisteren had ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich al positief uitgelaten over de deal. Vanavond heeft PSA-topman Carlos Tavares telefonisch al gepraat met de Britse premier Theresa May.

CEO Carlos Tavares van PSA laat er geen gras over groeien. Vanavond had hij in Parijs een gesprek met de Franse minister van Economie Michel Sapin over de geplande overname van Opel door PSA. Opel/Vauxhall is nu nog eigendom van de Amerikaanse autogroep General Motors, maar die wil graag af van die merken.

Na afloop zei Sapin (foto in tekst) dat hij het idee voor een overname van Opel steunt, maar dat de regering wel zal toezien op het behoud van de huidige vestigingen en de werkgelegenheid in Frankrijk.

Dat is belangrijk omdat het in Frankrijk een verkiezingsjaar is, maar tegelijk is de Franse overheid met een belang van 13,7% hoofdaandeelhouder van PSA. De andere hoofdaandeelhouder, de Chinese autoproducent Dongfeng, bezit evenveel aandelen en heeft zich nog niet uitgesproken, maar het is weinig waarschijnlijk dat die de deal zou dwarsbomen.

Een overname van Opel en het Britse zustermerk Vauxhall zou overigens passen in de Franse strategie om grote Europese industriële "kampioenen" uit te bouwen, net zoals dat eerder al geval was met luchtvaartgroep Airbus.

"PSA erkent het belang van Vauxhall in Groot-Brittannië"

Intussen heeft PSA-topman Tavares telefonisch ook een gesprek gehad met de Britse premier Theresa May. Ook zij heeft een belangrijke stem in het dossier omdat Vauxhall, de Britse poot van Opel, daar duizenden mensen te werk stelt.

Na afloop was de Britse minister van Industrie Greg Clark positief. Volgens hem erkent PSA het belang en het succes van de twee fabrieken van Vauxhall in Groot-Brittannië. In het licht van een nakende brexit zou het PSA niet slecht uitkomen om zowel op het Europese continent als in het Verenigd Koninkrijk auto's te kunnen produceren om eventuele handelstarieven te voorkomen.

Gisteren had de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich in een telefonisch gesprek met PSA-voorman Tavares geen bezwaren geuit tegen een overname van Opel. PSA belooft om de bestaande akkoorden in Duitsland te respecteren. Dat houdt in dat er tot volgend jaar geen banen bij Opel geschrapt zouden worden en dat de drie vestigingen in Rüsselsheim, Kaiserlautern en Eisenach zeker tot 2020 open blijven. In Duitsland werken er 19.000 mensen voor Opel.

Meest gelezen