Gestrande bruinvissen krijgen voortaan eerste hulp in Brugge

Voortaan biedt het Boudewijn Seapark in Brugge de eerste hulp aan alle levende bruinvissen die stranden aan de Belgische kust. En het eerste slachtoffer liet niet lang op zich wachten. Vanmorgen strandde een bruinvis voor de kust van Bredene

Het dier werd overgebracht naar het Boudewijn Seapark waar een speciaal quarantainebassin opgezet werd. De mannetjesbruinvis is zwaar gehavend en erg mager. Het dier is momenteel niet in staat om zelfstandig te zwemmen.

Wanneer de bruinvis de nacht overleeft, kan het naar een gespecialiseerde opvang in Nederland gebracht worden. Eenmaal volledig gerevalideerd, wordt het dier terug uitgezet in de Noordzee.

Meer en meer bruinvissen stranden aan de kust

Een bruinvis is de kleinste walvisachtige die leeft in onze Noordzee. Het BMM - dat een onderdeel is van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen - heeft vastgesteld dat er meer en meer bruinvissen stranden aan onze kust.

Tot nu toe werden de dieren overgebracht naar een gespecialiseerde opvangplaats in Nederland, maar door de verre afstand stierven de dieren vaak onderweg al. Daarom heeft het BMM beslist dat de eerste hulp voortaan in Brugge zal plaatsvinden.

De gestrande dieren zullen in het Seapark de eerste zorgen toegediend krijgen, waarna ze naar een paar dagen kunnen overgebracht worden naar een andere gespecialiseerde opvang om te revalideren voor ze terug uitgezet worden in de Noordzee.

Meest gelezen