Jo met de Banjo neemt ontslag als schepen in Herent

Jo De Clercq (70), beter bekend als Jo met de Banjo, neemt ontslag als schepen en gemeenteraadslid in Herent en wordt voorzitter van de lokale SP.A-afdeling. Als schepen wordt hij opgevolgd door Luk Draye, hoogleraar aan de Faculteit Letteren van de KU Leuven en burgemeester van Herent van 2010 tot 2012. Griet Lissens volgt De Clercq op als gemeenteraadslid.

Jo De Clercq was sinds 1988 onafgebroken schepen in Herent. Tijdens deze legislatuur was hij onder meer bevoegd voor lokale economie en milieu. Bij de lokale verkiezingen van 2012 haalde hij als lijsttrekker voor de SP.A nog 962 voorkeurstemmen, waarmee hij op de tweede plaats eindigde na de latere burgemeester Marleen Schouteden (N-VA), die 1.048 stemmen haalde.

Bij het brede publiek is hij bekend door zijn activiteiten als tv-presentator en radio-dj Jo met de Banjo. Hij is ook tekstschrijver van verschillende hits voor onder anderen Will Tura en Willy Sommers, en hij is ook actief als publieksopwarmer bij tv-programma's zoals "Blokken".

De beslissing van Jo De Clercq om na bijna twee decennia het schepenambt te ruilen voor het lokale partijvoorzitterschap heeft alles te maken met de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2018, waarvoor hij zijn partijafdeling wil klaarstomen.

De intrede van Griet Lissens in de gemeenteraad kadert dan weer in de verjongingsoperatie die hij wil doorvoeren. De Clercq is na 2018 geen kandidaat meer voor een uitvoerend mandaat. De beide wissels in de gemeenteraad zullen tijdens de raadszitting van 14 maart worden bevestigd.

Meest gelezen