Levensverwachting blijft maar stijgen, tot meer dan 90 jaar in 2030

De levensverwachting in de 35 rijkste, geïndustrialiseerde landen blijft toenemen, zo blijkt uit een nieuwe studie van Imperial College London en de WHO in The Lancet. Meisjes die in 2030 in Zuid-Korea zullen worden geboren, zullen zelfs een levensverwachting hebben van bijna 91 jaar. Inwoners van de Verenigde Staten blijven de laagste levensverwachtingen hebben in de westerse wereld.
©HannahCauser

Er was een tijd dat wetenschappers ervan uitgingen dat het onmogelijk was om ouder te worden dan 90 jaar. Die tijd ligt ver achter ons. Nu klinkt het dat, terwijl er ongetwijfeld op een dag een limiet zal opduiken, de grens nu nog lang niet is bereikt.

Professor Majid Ezzati van Imperial College London, die het onderzoek naar de levensverwachting leidde, schat dat mensen uiteindelijk 110 tot 120 jaar zullen worden.

Investeringen gezondheidszorg Zuid-Korea brengen op

Zuid-Korea lijkt alvast goed op weg. Het Oost-Aziatische land staat zowel bij vrouwen als mannen bovenaan in de levensverwachtingslijst. Een meisje dat in Zuid-Korea in 2030 ter wereld komt, kan naar verwachting 90,8 jaar oud worden. Een jongetje zou een levensverwachting hebben van 84,1 jaar.

De onderzoekers wijten de goede Zuid-Koreaanse resultaten aan goede voeding in de kindertijd, een lage bloeddruk en weinig roken, maar ook aan de goede medische kennis en technologie en de investeringen in de gezondheidszorg. "Zuid-Korea doet eigenlijk net het omgekeerde van wat wij in het Westen doen. Bij ons zijn er veel besparingen en ook veel ongelijkheid", aldus Ezzati.

Vrouwen leven langer

Nog een zekerheid: vrouwen blijven het beter doen dan mannen, in alle landen. De hoogste levensverwachting voor vrouwen, na Zuid-Korea, vinden we in Frankrijk, Japan, Spanje en Zwitserland. Vrouwen daar zullen er in 2030 een levensverwachting hebben van bijna 88 jaar. Bij de mannen wordt de top vijf aangevuld door Australië, Zwitserland, Canada en Nederland, met een levensverwachting van bijna 84.

Dat is een groot verschil met de landen onderaan de lijst. De levensverwachting voor vrouwen in Macedonië zal in 2030 bijna 78 jaar zijn, voor Servische mannen is dat ongeveer 73 jaar. De verschillen kunnen te wijten zijn aan genetische factoren, vermoeden de onderzoekers, maar sociale en omgevingsfactoren hebben hoogstwaarschijnlijk nog een grotere invloed.

Amerikanen leven minder lang

Opvallend in de nieuwe studie is de positie van de Verenigde Staten, die in de rangorde zakken. De levensverwachting daar in 2030 bedraagt 83,3 voor vrouwen en 79,5 voor mannen. De resultaten zijn te vergelijken met die van Mexico en Kroatië, twee landen met een gemiddeld inkomen.

De onderzoekers verklaren dit slechte resultaat door de hoge sterfte in het kraambed en de hoge kindersterfte, maar ze verwijzen ook naar de hoge zelfmoordcijfers en naar het feit dat de VS, ondanks zijn hoge rijkdom, het enige land zonder uitgebreide gezondheidszorg is.

Vergrijzing moet beter ingepland worden

Tot slot nog interessant nieuws voor wie 65 jaar zal zijn in 2030. Wie heeft de beste vooruitzichten? Bij de mannen hebben de Canadezen het getroffen. Zij zullen op dat ogenblik - in theorie - nog 23 jaar te leven hebben. Maar de hoofdprijs gaat ook hier naar de Zuid-Koreaanse vrouwen. Zij kunnen op 65e nog rekenen op 28 jaar.

Volgens Ezzati tonen de resultaten van de nieuwe studie aan dat landen zorgvuldig moeten plannen hoe ze met de verouderende bevolking omgaan, waarbij de pensioenen, pensioengerechtigde leeftijden en gezondheidszorg onder de loep moeten worden genomen.

Wie de studie in The Lancet wil nalezen, kan hier klikken.

Meest gelezen