Meer geïmporteerde honden in Vlaanderen, voldoen niet altijd aan alle regels

Het aantal geïmporteerde honden in Vlaanderen is vorig jaar opnieuw gestegen. Vooral uit Slovakije en Tsjechië worden veel dieren ingevoerd. En zij blijken niet allemaal te voldoen aan de regelgeving, zo onthult het Eén-programma "Pano" vanavond.

Sinds eind 2014 mogen puppy's jonger dan vijftien weken niet worden ingevoerd. Het gaat om een Europese richtlijn, die bij ons federaal is geregeld. Doel? Het risico op hondsdolheidbesmettingen verminderen.

In 2015 leek de wetgeving effect te hebben, want het aantal ingevoerde honden in ons land daalde licht. Vorig jaar was er echter opnieuw een stijging, zo blijkt uit nieuwe cijfers die N-VA-parlementslid Sabine Vermeulen heeft opgevraagd en die VRT Nieuws heeft kunnen inkijken. 

Vooral uit Slovakije en Tsjechië

In totaal werden vorig jaar iets meer dan 19.000 honden in Vlaanderen ingevoerd uit verschillende landen. Het merendeel zijn wellicht puppy's, maar ook volwassen honden zitten erin verrekend. "Denk aan de straathonden uit Roemenië of de windhonden uit Spanje", zegt Vermeulen. "Een opdeling in de cijfers is niet mogelijk."

Afkomst Aantal honden

Bulgarije

25
Cyprus 29
Tsjechië 4.418
Spanje 985
Frankrijk 61
Kroatië 1
Hongarije 724
Ierland 45
Italië 13
Nederland 16
Roemenië 787
Zweden 3
Slovakije 11.975
Totaal 19.142

 

Regels niet altijd nageleefd

Dat er zoveel honden worden ingevoerd, hoeft op zich geen probleem te zijn. "Er is veel vraag naar honden in Vlaanderen. We hebben import nodig als we aan de vraag willen voldoen", zegt het parlementslid.

Het Eén-programma "Pano" ontdekte echter dat niet in alle landen de Europese richtlijnen worden nageleefd. De reporters trokken naar Slovakije en stelden er undercover vast dat puppy's er veel te vroeg op transport worden gezet. "Een gevaar voor de volksgezondheid door de mogelijke hondsdolheidsbesmetting", zegt dierenarts Helena Van Damme in het programma dat vanavond wordt uitgezonden.

Daarnaast blijkt het ook perfect mogelijk om een Oost-Europese hond om te toveren naar een Belgische. Als je de hulp van een Belgische dierenarts hebt, kan het paspoort worden aangepast zonder dat er een spoor wordt nagelaten. "Hoe vaak het gebeurt, weet niemand", zeggen de makers. 

"Pano" wordt vanavond uitgezonden om 21.25 uur op Eén.

Meest gelezen