Morgen kans op windstoten tot 90 km per uur

Er staan ons twee gure dagen te wachten, met regen en een aantrekkende wind. Vandaag zijn rukwinden tot 70 kilometer per uur mogelijk, morgen zelfs tot 90 kilometer per uur, zo meldt het KMI. Dat is op zich niet uitzonderlijk, maar een wandelingetje in het park zult u niet kunnen maken.

Deze namiddag blijft het overwegend betrokken en vrij winderig, met regelmatig perioden met motregen of lichte regen en lokaal in Vlaanderen 12 graden. Aan zee staat al een krachtige wind uit het westen tot zuidwesten, met rukwinden van 60 tot 70 km/u.

Vanavond en vannacht blijft het zwaarbewolkt of betrokken met, vooral in het noorden en op de hoogten, aanhoudende regen. Ook morgen blijft het nog regenachtig, met in de namiddag mogelijk opklaringen vanuit het westen.

De wind wakkert morgen wel aan, met mogelijk windstoten van 70 tot 90 km/u. "Dat is niet uitzonderlijk", stelt weerman Frank Deboosere gerust. "Aan de kust wordt gewag gemaakt van rukwinden tot 100 km/u morgen, maar dat moet in de loop van de namiddag nog gefinetuned worden. Maar we gaan zeker naar code geel, misschien zelfs code oranje. Dat betekent dat de parken dus zeker zullen sluiten."

Wie hoopt op spectaculaire beelden van beukende golven aan de kust, is eraan voor de moeite. "Het gaat om een zuidwesterstorm. De wind zal dus parallel lopen met de kustlijn", aldus nog Deboosere.

Vrijdag zakt het kwik

Vrijdag neemt de wind af, maar blijft het wel wisselend bewolkt met buien. De buien kunnen een winters karakter aannemen, vooral in de Ardennen. Er is ook kans op wat onweer en het wordt frisser, met maxima tussen 2 en 7 graden. 's Nachts kan het lichtjes vriezen, met kans op vorming van ijsplekken in het centrum en het oosten.

Zaterdag wordt het overwegend droog met regelmatig opklaringen, bij maxima van 4 tot 8 graden. Zondag neemt de bewolking toe en gaat het in het noordwesten lichtjes regenen. Na het weekend zullen droge maar zwaarbewolkte perioden afwisselen met perioden van regen.

Meest gelezen