Politie zoekt slachtoffers van Limburgse serieverkrachter "Raf"

De politie is op zoek naar slachtoffers van een serieverkrachter uit Limburg. Hij zit al vijf maanden in de cel, maar weigert voorlopig te praten. Tot nog toe zijn er negentien slachtoffers bekend, maar de speurders vermoeden dat het er in werkelijkheid heel wat meer zijn.

De man - die zichzelf Raf, Rafke, Rafaello, Roberto of Raphael Bastiaans noemde - contacteerde zijn slachtoffers via datingsites als Twoo. Hij gebruikte er een valse profielfoto en gaf zich uit als IT-architect of technicus van Telenet. Hij had zogezegd Italiaanse roots en zei dat hij single was.

Omdat de man erg actief was en behoorlijk lange gesprekken voerde, kon hij vrij snel het vertrouwen winnen. Er kwam een afspraakje, ofwel bij de vrouw in kwestie thuis ofwel op een openbare parking. De man deed zich volgens de politie erg galant voor en bood de vrouwen een drankje aan: een cocktail van fruitsap of limoncello, een sterk slaapmiddel en xtc, een combinatie die dodelijk kan zijn. 

De vrouwen vielen na enkele minuten in een diepe slaap, werden bestolen en in vele gevallen ook aangerand of verkracht. Bij feiten waarbij vrouwen niet werden verdoofd en weerstand boden, gebruikte de man geweld.

"230 potentiële slachtoffers"

Hoewel hij vermoedelijk gedurende lange tijd - en over heel Vlaanderen - slachtoffers maakte, kwamen de feiten pas in september vorig jaar aan het licht, toen een eerste slachtoffer een klacht indiende. Op het einde van die maand werd hij aangehouden. Hij zit in voorhechtenis. 

"Ondertussen hebben we al negentien slachtoffers geïdentificeerd", zegt Dorien Baens van de politie van Hasselt in het VTM-programma "Faroek". "Zeven onder hen zitten officieel in het gerechtelijk onderzoek, twaalf andere klachten zijn we nog aan het onderzoeken. We vrezen echter dat er nog veel meer slachtoffers zijn. We hebben zijn gsm-verkeer onderzocht en daaruit blijkt dat hij op elf maanden tijd contact heeft gehad met 230 verschillende gsm-nummers. Dat zijn voor ons 230 potentiële slachtoffers die met de verdachte in aanraking zijn gekomen."

Ondertussen bekijkt de politie ook alle verdachte overlijdens van vorig jaar om te bekijken of er een mogelijk verband is.

De politie vraagt vrouwen die contact hebben gehad met de man zich aan te melden bij de politie. Dat kan via het gratis nummer 0800 30 300 of via opsporingen@police.belgium.eu.

Meest gelezen