Rellen in buitenwijk Stockholm na arrestatie drugsverdachte

In Rinkeby, een buitenwijk ten noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm, zijn er maandagavond rellen geweest. Enkele dagen nadat de Amerikaanse president Donald Trump ten onrechte gewag had gemaakt van onlusten in Zweden, keerden enkele allochtone jongeren in Rinkeby tegen de politie. Ze gooiden met stenen en staken auto's in brand. Eén agent raakte daarbij lichtgewond terwijl één amokmaker is opgepakt.

De onrust ontstond toen een politiepatrouille een gezochte verdachte wou oppakken. Enkele boze inwoners van Rinkeby belaagden de agenten en bekogelden hen met stenen.

Later die avond vielen amokmakers opnieuw agenten aan in de wijk. Ze gooiden met stenen en gemaskerde onbekenden staken auto's in brand en plunderden enkele winkels. De politie kreeg versterking en tegen middernacht was de situatie in de wijk weer onder controle.

Eén agent raakte lichtgewond toen hij tijdens de schermutselingen een steen tegen zijn arm kreeg. Ook enkele burgers die de plunderaars probeerden tegen te houden, deelden in de klappen. Volgens de Zweedse politie vuurde een agent eenmalig in de lucht, "omdat de situatie dat vereiste", maar raakte niemand daarbij gewond.

Probleembuurt

In Rinkeby wonen vooral mensen van allochtone afkomst. De voorbije jaren waren er al enkele keren problemen met allochtone jongeren die zich te buiten gingen aan plunderingen en brandstichting. Volgens de Zweedse politie echter gebeuren soortgelijke gevallen van vandalisme en gewelddadige rellen er niet zo vaak, maar is het altijd "betreurenswaardig" als het gebeurt.

Het lijkt een vreemd toeval dat er net nu rellen uitbraken. Zaterdag verwees de Amerikaanse president Trump in een toespraak naar "de gebeurtenissen gisterenavond in Zweden". Zijn uitspraken veroorzaakten algemene consternatie en hilariteit, want niemand wist waarover hij het had.

Uiteindelijk verklaarde Trump zelf dat hij zijn informatie had gehaald uit een item op Fox News over de stijging van de Zweedse criminaliteitscijfers.

Meest gelezen