Stilaan meer duidelijkheid over ongeval in Brugge waarbij kleuter van zes omkwam

In Brugge is een jongetje van zes om het leven gekomen nadat hij onder een vrachtwagen was beland. Het kind wilde met zijn fiets aan de hand oversteken op het zebrapad, toen hij werd gegrepen door het voertuig. "De chauffeur had hem niet gezien en is te vroeg opnieuw gestart", vertelt Fien Maddens van het parket aan VRT Nieuws.

Het ongeval gebeurde rond 8.30 uur vlak bij de schoolpoort van het Sint-Lodewijkscollege in de Gistelsesteenweg, waar de jongen in de derde kleuterklas zat. Het kind wilde met zijn fiets aan de hand oversteken op het zebrapad, toen hij werd gegrepen door een vrachtwagen.

Het slachtoffer kwam onder de wielen van de vrachtwagen terecht. Het jongetje werd ter plaatse gereanimeerd en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

Te vroeg gestart

Het parket heeft nu ook meer duidelijkheid over hoe het ongeval is kunnen gebeuren. Volgens het parket was de chauffeur gestopt aan het zebrapad om een groep ouders met kinderen over te laten. Het jongetje had zich nog snel bij de groep gevoegd en liep achteraan.

"De chauffeur had hem niet gezien en is te vroeg opnieuw gestart. De deskundige zal nu moeten uitmaken of hij hem kon gezien hebben, maar volgens de getuigen en vaststellingen stond hij stil en is hij gestart op het moment dat het kindje passeerde. Had hij in zijn spiegels gekeken had hij het kindje wellicht gezien", vertelt Fiens Maddens van het parket.

Geen opzichter

Er stond geen gemachtigd opzichter aan het zebrapad. Enkele jaren geleden had de school die wel nog, maar volgens directeur Marc Slosse mocht dat niet meer. Een gemachtigd opzichter mag enkel kinderen of kinderen onder begeleiding helpen oversteken. "Als we ouders oversteken die net hun kind hebben afgezet helpen oversteken, begaan we een fout. En daarom moeten ouders nu hun kind begeleiden."