Van Quickenborne: "Stroomfactuur kan per jaar 120 euro lager per gezin"

Kamerlid en burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne heeft een voorstel klaar om de elektriciteitsfactuur voor het eerst in jaren opnieuw te verlagen. Een gezin van drie personen zou gemiddeld zo'n 120 euro per jaar kunnen besparen, vindt hij. Wel krijgen de gemeenten dan minder inkomsten.

Van Quickenborne (Open VLD) maakte het nieuws bekend in Knack en Het Laatste Nieuws. Hij wil nu in de Kamer gelijkgezinden vinden om het voorstel goedgekeurd te krijgen.

Concreet vindt hij dat de intercommunales te veel dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders, dat zijn de gemeenten. Eerder bleek dat netbeheerders zoals Eandis en Infrax de voorbije vijf jaar meer dan 1,5 miljard euro hebben uitbetaald aan de gemeenten.

De prijzen voor elektriciteit zijn de voorbije jaren fors gestegen en volgens Van Quickenborne strijken de meeste gemeenten daar een vast rendement van ongeveer 6,2% van op. Ter vergelijking: op uw spaarboekje krijgt u ongeveer 0,11% en als u de Bel-20-index van de beurs Euronext Brussel gevolgd hebt, krijgt u zoiets als 3% winst.

In feite is het dividend dat de gemeenten krijgen via energie-intercommunales een "verdoken belasting", volgens Van Quickenborne. Hij stelt voor dat de intercommunales een marktconform dividend uitkeren en denkt daarbij aan een rendement van 2 tot 3%.

Is dat wel een kerntaak voor overheden?

Tegelijk vraagt Van Quickenborne zich af of de gemeenten via intercommunales wel aan energiebevoorrading moeten doen. Dat is geen kerntaak voor de overheden, vindt hij.

Hij zou liever zien dat die bedrijven net zoals Elia -de beheerder van het hoogspanningsnet in België- naar de beurs gebracht zouden worden zodat de gemeenten zich kunnen richten op hun maatschappelijke taken.

Hoe dan ook, betekent het voorstel van Van Quickenborne dat de steden en gemeenten minder inkomsten zouden krijgen. Dat laat twee opties open: of meer belastingen heffen of besparen. Van Quickenborne geeft de voorkeur aan het laatste. 

Hoe dan ook zou het voor de burger een belangrijk signaal zijn als de stroomfactuur voor het eerst in jaren eens zou dalen in plaats van stijgen, zegt de Kortrijkse burgemeester.

Meest gelezen