"Mijn leven is zoveel gemakkelijker geworden sinds ik vooral nog groenten eet"

Tien porties groenten en fruit per dag eten, hoeft geen aanleiding te zijn voor stress, stelt voedings- en ervaringsdeskundige Hilde Demurie. Zij schreef verschillende boeken over gezonde voeding en vindt het nieuwe streefcijfer zeker haalbaar. "Mijn leven is net veel gemakkelijker geworden sinds ik vooral groenten eet." Luisteren en kijken naar je lichaam, dat is volgens Demurie het allerbelangrijkste.

Wie zich nu al moest inspannen om aan vijf porties fruit en groenten per dag te geraken, zal ongetwijfeld de wenkbrauwen fronsen bij het lezen van de nieuwste aanbevelingen. Onderzoekers van het Imperial College London raden op basis van onderzoek aan om tien porties fruit en groenten per dag te eten om vroegtijdig overlijden te voorkomen.

"Tien porties fruit en groenten per dag is zeker haalbaar", stelt voedingsdeskundige Hilde Demurie beslist. "Ik eet het grootste deel van de dag groenten, maar ik ben zeker geen vegetariër. Groenten bestaan voor 80 procent uit vocht, net als onze lichaamscellen. Ik begin de dag met gebakken groenten en een spiegeleitje. 's Middags eet ik een slaatje met bijvoorbeeld wat vis en 's avonds eet ik opnieuw een bord vol gebakken groenten met een stukje vlees en daarbij een glaasje wijn, overigens ook goed voor 80 procent groenten."

"Voedingsadvies vaak nodeloos ingewikkeld"

Zelf is Demurie niet zo bezig met porties, wel met de juiste combinaties en voedselkeuze op basis van de bloedgroep. Overigens is niet wetenschappelijk bewezen dat een dergelijk bloedgroependieet de gezondheid bevordert. Onderzoek van het Centre of Evidence Based Practice van het Rode Kruis heeft geen enkel wetenschappelijk bewijs daarvoor gevonden.

Maar Demurie snapt wel dat mensen stress krijgen van alle voedingsadviezen waarmee ze tegenwoordig rond de oren worden geslagen. Die voedingsadviezen zoeken het volgens haar ook vaak veel te ver. "Alles wordt veel te ingewikkeld gemaakt, dat geeft net stress."

"Mensen zijn bang om een eitje te eten omdat ze vrezen voor hun cholesterol. Maar de chemische cholesterolremmers die de artsen ons voorschrijven zijn veel slechter", vindt Demurie, "niet het ei of de karneboter".

De belangrijkste stelregel volgens Demurie is om te luisteren en te kijken naar de signalen die je lichaam je geeft. "Als je buikpijn hebt, hoef je niet noodzakelijk een maag- of darmonderzoek te laten doen. Misschien heb je spanningen met een familielid of een collega. Emoties hebben een enorm belangrijke invloed op je organen."

Check je stoelgang

Een belangrijke barometer om te weten of je goed bezig bent, is je stoelgang, zegt Demurie. "Die moet bestaan uit één samenhangende worst, op de bodem van de toiletpot liggen en het toiletpapier mag niet vuil zijn."

In dat verband is het volgens haar ook belangrijk ook vooral groenten en niet te veel fruit te eten. "Te veel fruit veroorzaakt gistingsprocessen en dat is niet goed voor je darmen. Eet fruit enkel bij echte honger en maak geen combinaties van zoet en zuur fruit."

Meest gelezen