"Vroeg of laat slaat de slinger in de VS opnieuw de andere kant uit"

In een zeldzaam interview heeft Ruth Bader Ginsburg haar kijk op het huidige klimaat in de VS gegeven. Het oudste lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof brak daarbij een lans voor vrije media. Ze zei ook dat haar land niet de beste tijd doormaakt, maar ze toonde zich hoopvol.
Twin Lens. LLC

83 is ze: Ruth Joan Bader Ginsburg, sinds 1993 een van de rechters van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Dat is de hoogste rechtsinstantie van het land die vaak over ethische thema's als abortus of het homohuwelijk oordeelt. Zelf is ze destijds door president Bill Clinton voorgedragen waardoor ze als een progressieve stem in het rechtscollege geldt.

In een zeldzaam interview met de BBC heeft de hoogbejaarde vrouw stilgestaan bij het huidige politieke en maatschappelijke klimaat in de VS. "We maken niet de beste tijd door", zei ze. "Maar op de lange termijn ben ik optimistisch. Een wijs man zei ooit dat het ware symbool van de VS niet de adelaar is, maar wel de slinger. Als die slinger te ver naar een kant doorslaat, zal die vroeg of laat terugkeren."

"Reporters vertellen het publiek de dingen zoals ze zijn"

Opvallend: Ginsburg benadrukte met klem het belang van vrije media, een gevoelig onderwerp in de VS nu de Amerikaanse president Donald Trump talrijke media met de regelmaat van de klok aanvalt en als "vals nieuws" wegzet. "Elke dag lees ik The Washington Post en The New York Times", zei de rechter. "Ik denk dat reporters het publiek de dingen vertellen zoals ze zijn."

"Denk maar eens na over wat de pers voor de VS heeft betekend", ging ze voort in een verwijzing naar het Watergateschandaal van de jaren 70. "Zonder de vrije pers zoals we die hebben zou dat verhaal nooit het daglicht hebben gezien."

Zelf hoopt ze het als rechter nog een poosje te trekken. "Op mijn leeftijd bekijk je het jaar per jaar. Ik weet dat ik oké ben. Maar wat brengt volgend jaar? Toch ben ik hoopvol. Mijn oudere collega John Paul Stevens ging recent pas op zijn 90e met pensioen. Ik heb dus nog wel even."

Meest gelezen