BBC-journalist riskeert 5 jaar cel in Thailand

Een journalist van de Britse publieke omroep BBC riskeert een celstraf van 5 jaar in Thailand. De man wordt beschuldigd van smaad, omdat hij onderzoek deed naar de mogelijke oplichting van buitenlandse bejaarden die na hun pensioen naar Phuket verhuisden. Ook een van de veronderstelde slachtoffers in de zaak moet voor de rechter verschijnen.
Een zicht op een strand van Phuket.

Het gaat om Jonathan Head, een correspondent voor de BBC in Zuid-Oost Azië. Hij berichtte in 2015 over een fraudezaak, waarbij twee buitenlandse gepensioneerden hun woning op het eiland Phuket waren kwijtgeraakt. De man moest donderdag voor een rechtbank in Phuket verschijnen samen met een van de slachtoffers, ook een Brit. Beiden pleitten onschuldig.

De gepensioneerde Brit had in 2001 vastgoed op Phuket gekocht, nadat hij met een Thaïse was getrouwd. Het paar spendeerde daar in totaal ruim één miljoen euro aan. De Brit ontdekte in 2010 echter dat zijn vrouw zijn handtekening had vervalst, om de bezittingen zo opnieuw te verkopen voor eigen rekening. Dat deed ze met de hulp van een netwerk van lokale geldschieters en immobiliënkantoren.

Head deed onderzoek naar de zaak, en insinueerde in zijn berichtgeving dat de advocaat van de echtgenote, Pratuan Thanarak, op de hoogte was van die vervalsing, wat hem de aanklacht van smaad opleverde.

Meest gelezen