België dringt aan op onafhankelijk onderzoek geweld in Congo

België wil een onafhankelijk internationaal onderzoek naar geweld van overheidstroepen in Kasaï en de onveiligheid elders in Congo (DRC). Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd in de Kamer na vragen van Peter Luykx (N-VA) en Els Van Hoof (CD&V).

Vorige week dook een video op waarin Congolese soldaten een bloedbad aanrichten onder burgers in Centraal-Kasaï, waar rebellen van Kamwina Nsapu sterk staan. Kinshasa deed de beelden eerst af als vals, maar kondigde intussen toch een onderzoek aan.

"We hopen dat dit geen loze belofte zal blijven", aldus Reynders, die tegelijk aandringt op een onafhankelijk internationaal onderzoek, ook naar de verslechterde veiligheidssituatie elders in het land. Zo waren er vandaag nog berichten over zestien doden bij gevechten tussen regeringstroepen en rebellen in Oost-Congo.

"De verantwoordelijken binnen de veiligheidsdiensten moeten worden bestraft en er moeten maatregelen komen om de bevolking te beschermen", vervolgde Reynders, die de Belgische ambassade al vroeg de kwestie aan te kaarten bij het Congolese regime.

Voorts pleit hij ervoor om de situatie in Congo te agenderen op de komende bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, begin maart. Hij wil ook een herziening van het mandaat van de VN-macht Monusco, met meer focus op de bescherming van de bevolking en steun aan het mank lopende verkiezingsproces.

Meest gelezen