Brussels farmabedrijf veroordeeld voor drughandel, Mexicaanse drugbaron vrijgesproken

Drie bedrijfsleiders van een Brussels farmabedrijf zijn veroordeeld voor drughandel omdat ze miljoenen efedrinepillen hebben uitgevoerd naar Mexico. Volgens de rechter waren de bedrijfsleiders zich ervan bewust dat die pillen zouden gebruikt worden voor de productie van de verslavende drug crystal meth. Ze krijgen tot drie jaar cel met uitstel. Een Mexicaanse drugsbaron die volgens het parket met de pillen aan de slag ging, is vrijgesproken.
Een veroordeelde bedrijfsleider (L) en de Mexicaanse drugsbaron (R)

De feiten dateren van 2007 en 2008. De farmabedrijven Sterop en Sterop Overseas hebben toen tientallen leveringen van pillen met efedrine gedaan aan Mexico. Op zich is efedrine ongevaarlijk, want de stof zit ook in hoestsiroop. Maar eens bewerkt, kan het tot de gevaarlijke drug crystal meth worden omgevormd, ook wel eens de cocaïne van de armen genoemd.

De drie zaakvoerders ontkennen de leveringen op zich niet. Wel beweren ze dat ze de concrete eindbestemming nooit hebben gekend, onder meer omdat ze zouden zijn misleid door malafide tussenpersonen. Maar de rechter gelooft die verdediging niet. Volgens de correctionele rechtbank waren de bedrijfsleiders er zich wel degelijk van bewust dat de pillen zouden gebruikt worden voor de productie van drugs.

Bovendien hebben twee zaakvoerders van het bedrijf zich ook schuldig gemaakt aan de handel in namaakgeneesmiddelen door Chinese medicamenten te verpakken in de verpakking van hun eigen bedrijf en ze vervolgens door te voeren naar Libië.

Tot drie jaar cel met uitstel

De zaakvoerders van het Brusselse farmabedrijf zijn voor dat alles veroordeeld tot celstraffen van twee en drie jaar met uitstel. Ze moeten dus niet naar de gevangenis. De rechtbank beval ook de verbeurdverklaring van 750.000 euro die het drietal met de feiten zou verdiend hebben, maar ging niet in op de eis van het federaal parket om de bedrijven te sluiten.

De bedrijfsleiders van de farmaceutische bedrijven Sterop en Sterop Overseas reageren geschokt en vol onbegrip op hun veroordeling en blijven hun onschuld staande houden. Ook een West-Vlaams bedrijf stond overigens terecht in de zaak, maar dat bedrijf werd vrijgesproken wegens verjaring.

Mexicaanse drugbaron vrijgesproken

De Mexicaanse bestemmeling van de leveringen efedrine was volgens het parket de Mexicaanse drugsbaron Ezio Figueroa Vazquez. Dankzij de leveringen uit België zou hij bijna 70 miljoen drugpillen hebben kunnen maken, goed voor een straatwaarde van 360 miljoen euro. Maar volgens de rechter waren er niet genoeg bewijzen daarvoor. Vazquez werd vrijgesproken.

Crystal meth is een gevaarlijke verslavende drug. Het is de rookbare vorm van methamfetamine, een sterk oppeppend middel dat behoort tot de groep van de amfetamines (zoals speed). De werking ervan is heftiger en duurt een stuk langer dan die van gewone amfetamines. Onder meer in de VS is het gebruik van de drug bijzonder problematisch. Daar lopen al enkele jaren campagnes. Bij ons komt de drug eerder zelden voor. Onderstaande politiefoto's tonen wat crystal meth met een mens kan doen.

Meest gelezen