Dader valse bommeldingen blijkt een tiener van 18 te zijn

De Brusselse politie heeft een jongeman van 18 aangehouden die ervan verdacht wordt verschillende valse bommeldingen te hebben gedaan. Als gevolg daarvan werden vorig jaar onder meer het Brusselse Justitiepaleis, het Montesquieu-gebouw in Brussel en het station Brussel-Noord geëvacueerd. Ook het station Charleroi-Zuid en de luchthaven van Gosselies kregen valse bommeldingen.

De verdachte, een jongen van 18 uit de provincie Namen, maakte op 5 oktober vorig jaar verschillende valse bommeldingen. Als gevolg daarvan werden het Justitiepaleis, het Montesquieu-gebouw en het station Brussel-Noord geëvacueerd. Ook het station Charleroi-Zuid en de luchthaven van Gosselies kregen die dag valse bommeldingen.

In de nasleep van de terreuraanslagen werden de meldingen zeer ernstig genomen. De hulpdiensten rukten dan ook telkens massaal uit, en als gevolg van de evacuatie ondervonden ook het treinverkeer en de reizigers urenlang hinder. Vijf dagen later herhaalde de tiener zijn stunt nog eens, deze keer voor het Portalisgebouw in Brussel.

Onderzoek gecentraliseerd

Voor al deze feiten werd een onderzoek gestart. De speurders ontdekten dat alle feiten gepleegd werden door een en dezelfde persoon. Het onderzoek werd daarop gecentraliseerd en de politie stootte op een Facebook-account met een Belgisch IP-adres dat naar de jongeman uit Namen leidde.

De verdachte werd afgelopen maandag opgepakt voor verhoor. Hij is intussen voorgeleid voor de onderzoeksrechter en die stelde hem in verdenking van valse inlichtingen over een terroristische aanslag. De jongeman is aangehouden.

Zware straffen

Het parket wijst erop dat het niet licht gaat over valse bommeldingen of het geven van valse inlichtingen over een aanslag. Wie dit doet, riskeert een gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar en een boete van 50 tot 300 euro.

Meest gelezen