Filmpje van boze fietsster in Londen "is mogelijk fake"

Het filmpje ging gisteren viraal op allerhande (nieuws)websites: een vrouw op een fiets in Londen neemt op ultieme wijze wraak op mannen die haar vanuit een bestelwagen lastigvielen. Maar nu blijkt dat het hele voorval wellicht geënsceneerd is. Het bedrijf dat de video heeft verspreid, laat weten dat de video "mogelijk feitelijk incorrect is".

Meer dan een miljoen mensen zagen hoe de fietsster de zijspiegel van de bestelwagen op uiterst efficiënte wijze losrukte, als weerwraak op de inzittenden die vrouwonvriendelijke opmerkingen hadden gemaakt. De vrouw kreeg veel bijval op sociale media, maar algauw begonnen mensen zich ook vragen te stellen. Is dit filmpje nu echt of niet?

Feit is dat het wel heel toevallig is dat een voorbijrijdende motorrijder alles netjes op beeld vastlegde, al is een headcam tegenwoordig natuurlijk ook geen unicum meer. Maar toen kwam het verhaal van een getuige aan de Britse krant The Sun. "Ik zag een erg aantrekkelijke jonge vrouw op een fiets, en zij kreeg instructies van een blonde man. Daarna kwamen drie mannen in een bestelwagen aan, en ook zij kregen instructies. De blonde man riep naar de vrouw: "Je moet erg agressief achter de bestelwagen aanrijden!"."

"Mogelijk feitelijk incorrect"

De bewuste video werd aanvankelijk verspreid door het Londense mediabedrijf Jungle Creations. Zij hadden het filmpje toegestuurd gekregen door de motorrijder. Onder meer de Britse openbare omroep BBC en de Britse krant The Guardian vroeger meer informatie op bij Jungle Creations, maar stootten daar op stilte.

Even later kwam het mediabedrijf met de mededeling dat de authenticiteit van het filmpje niet kon gecontroleerd worden. "Maar we denken niet dat het fake is." Pittig detail: The Guardian laat weten dat Jungle Creations de video te koop aanbood voor zo'n 400 pond om te publiceren op de krantenwebsite. Om de video te publiceren op de socialemediakanalen werd 150 pond gevraagd.

Na uren speculatie werd uiteindelijk het volgende bericht geplaatst op de site van Jungle Creations: "De video die op ons Facebookkanaal Viral Thread werd gepubliceerd op 21 februari, is mogelijk feitelijk incorrect. We zijn in geen geval betrokken bij het productieproces van deze video. Onze hoge standaarden zijn niet nageleefd met betrekking tot deze video."

Meest gelezen