Herman Teirlinckhuis in Beersel wordt schrijvershuis

Het Herman Teirlinckhuis zal nu toch verkocht worden. De gemeenteraad van Beersel heeft het licht op groen gezet om de onderhandelingen over de verkoop te finaliseren. De geïnteresseerde is een onbekende koper die er een schrijvershuis van wil maken.

Schrijver Herman Teirlinck ontwierp het pand aan de Uwenberg in Beersel zelf in 1935 en woonde er tot aan zijn dood in 1967. Na zijn dood verwierf de gemeente het pand en bracht er een museum in onder dat gewijd was aan de schrijver.

Wegens besparingen en een te beperkte belangstelling sloot het museum in 2013 de deuren. Die beslissing werd op fel protest vanuit de culturele sector onthaald. Een jaar later besloot Vlaams minister-president Geert Bourgeois om het pand definitief te beschermen.

Literaire bestemming

Twee jaar geleden besliste de gemeente Beersel om het pand te verkopen. Hoewel de schattingsprijs 335.000 euro bedroeg, vroeg de gemeente 395.000 euro als inzetprijs. De enige kandidaat-koper biedt echter slechts 310.000 euro waarvan de gemeente na betaling van notaris- en andere kosten nog circa 280.000 euro overhoudt.

De anonieme koper wil het pand voor 35 jaar in erfpacht geven aan een vzw die het een culturele bestemming zal geven in de lijn van Herman Teirlinck. Hij wil er een schrijvershuis van maken waar auteurs kunnen verblijven en waar er literaire activiteiten georganiseerd worden.

"Verlies weegt op tegen culturele meerwaarde"

Gisteren heeft de raad zijn fiat gegeven dat Beersel het pand verkoopt tegen een lagere prijs dan geschat omwille van de culturele meerwaarde van de bestemming. Het voorstel werd met slechts één tegenstem van Open Beersel goedgekeurd.

"In vergelijking met de schattingsprijs verliezen we circa 50.000 euro, maar we vinden dat dit opweegt tegen de mooie culturele meerwaarde die het pand zal krijgen. We zullen op basis van deze uitgangspunten de onderhandelingen met de kandidaat-koper finaliseren."

"De ontwerp-koopakte zal nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Vervolgens zal ook de toezichthoudende overheid zich nog moeten uitspreken over de vraag of de minprijs die we ontvangen, de waarde van het algemeen belang in dit dossier compenseert", verklaart burgemeester Hugo Vandaele (CD&V).

Meest gelezen