Inbraakpoging in mortuarium in Maleisië waar Kim Jong-nam ligt

De saga rond de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, duurt onverminderd voort. Er is nu een poging tot inbraak geweest in het mortuarium waar het lichaam van Kim Jong-nam ligt. "De politie gaat ervan uit dat er een plan was om het lichaam te stelen, sindsdien is het mortuarium zwaar bewaakt", legt Michel Maas, correspondent in Azië, uit.

Kim Jong-nam werd vorige week in verdachte omstandigheden vermoord op de luchthaven van Kuala Lumpur. Volgens de politie werd hij in de vertrekhal aangevallen door twee vrouwen, die hem een giftige vloeistof toegediend zouden hebben. Zijn lichaam ligt in een mortuarium in Maleisië waar een autopsie zal uitgevoerd worden om zeker te zijn dat vergiftiging aan de basis lag. Daar is nu een poging tot inbraak geweest. Sindsdien wordt het mortuarium zwaar bewaakt.

De politie heeft aan de Noord-Koreaanse ambassade in Kuala Lumpur gevraagd om een van de ambassadeleden te verhoren. Er zouden zich daar twee verdachten verstoppen, zijnde de tweede secretaris van de ambassade en een medewerker van de Noord-Koreaanse luchtvaartmaatschappij. Er zouden ook vier verdachten uit Noord-Korea op de vlucht zijn en ze zouden zich bevinden in de hoofdstad van Noord-Korea, Pyongyang.

Wie heeft de moord beraamd?

Voor de moord wijst alles in de richting van Noord-Korea. "Kim Jong-un houdt niet van concurrentie en hij heeft al familieleden en te machtige mensen laten vermoorden", zegt Maas in "De ochtend" op Radio 1. Kim Jong-nam was erg kritisch voor zijn broer en hij zou een pion geweest zijn van China.

Maleisië zet alles op alles om deze zaak uit te klaren. "Het is een prestigekwestie voor het land", vertelt Maas. Maleisië heeft geen goede reputatie, zeker niet als de premier betrokken is bij een miljardenschandaal. "Maleisië wil bewijzen dat het een land van recht en orde is."

Ook Indonesië lijkt betrokken in de saga op de moord van Kim Jong-nam. Een van de verdachten is een vrouw uit Indonesië en zij beweert dat ze deelnam aan een tv-programma, en dat ze dacht dat het om een grap ging. De vrouw is een beroemdheid aan het worden. Ze zou een slachtoffer zijn en daar wordt geloof aan gehecht, behalve door de politie.

Meest gelezen