Jay-Z verovert als eerste rapper een plaatsje in Songwriters Hall of Fame

Jay-Z schrijft muziekgeschiedenis. Als eerste rapper krijgt hij een plaatsje in de Songwriters Hall of Fame en komt zo in het rijtje van onder meer Marvin Gaye, Bob Dylan, Dolly Parton, Bruce Springsteen en Michael Jackson.

Het is een jaarlijkse traditie: een handvol artiesten die de cultuurwereld verrijkt hebben met hun songteksten krijgen een plaatsje in de Songwriters Hall of Fame.

En de plekken zijn gegeerd. Wie mag toetreden tot de Songwriters Hall of Fame mag zichzelf toch als een groots of baanbrekend muziekschrijver beschouwen. Artiesten komen zo in het rijtje waartoe ook Marvin Gaye, Bob Dylan, Dolly Parton, Bruce Springsteen en Michael Jackson. Maar tot nu toe werd geen enkele rapper in het lijstje opgenomen.

Tot nu. Jay-Z zal worden ingehuldigd in de selectie van 2017, samen met onder meer Max Martin, tekstschrijver van Taylor Swift, Katy Perry en Ariana Grande. Jimmy Jam en Terry Lewis mogen zichzelf eveneens tot de gelukkigen rekenen. Het duo schreef en producet meerdere nummer 1-hits voor Janet Jackson, Mariah Carey en Usher. En ook Kenneth "Babyface" Edmonds, Robert Lamm, James Pankow, Berry Gordy en Peter Cetera worden opgenomen in de Hall.

"Jay-Z heeft manier waarop we naar muziek luisteren verandert"

Songwriters komen in aanmerking voor een plaatsje in de Hall als ze minstens 20 jaar songteksten schrijven. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat Jay-Z net in 2017 geëerd wordt. In 1996 debuteerde hij met zijn album "Reasonable doubt". 

Gitarist Nile Rodgers, die vorig jaar de felbegeerde plek veroverde is niet verbaasd dat de rapper geselecteerd werd. "Jay-Z heeft de manier waarop we naar muziek luisteren verandert."

Ook Madonna en de betreurde George Michael, die eind vorig jaar overleed, waren genomineerd maar werden deze keer niet gekozen. 

"Uitzinnig"

Volgens Linda Moran, president van de Hall of Fame was Jay-Z uitzinnig toen hij het nieuws vernam. "Hij werd gek", vertelt ze aan de New York Times. 

Zelf reageerde hij op Twitter: "Trouwens, dit is een overwinning voor Amerika. Ik herinner me wanneer ze zeiden dat rap een rage was. En nu zijn we samen met een aantal van grootste schrijvers in de geschiedenis."

Nog geen maand nadat de wereld te weten kwam dat vrouwlief Beyoncé een tweeling verwachten, hebben de Carters dus een nieuwe reden om te vieren.

Meest gelezen