Kind zwaargewond door rondvliegende steen tijdens rukwind

In de Brusselse gemeente Evere is deze namiddag een kind zwaargewond geraakt toen hij een dakpan of een stuk steen op het hoofd kreeg. Dat meldt de lokale politie van de zone Brussel Noord. Sinds de middag zijn er in grote delen van het land hevige rukwinden. Aan de kust haalden die zelfs 120 km/u. Het KMI had"code oranje" uitgevaardigd.
In Steenkerke nabij Veurne is een vrachtwagen omvergeblazen

In de Brusselse gemeente Evere is deze namiddag een kind zwaargewond geraakt toen hij een dakpan of een stuk steen op het hoofd kreeg. De jongen is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Het ongeval gebeurde in de Henri Dunantlaan in Evere.

Vermoedelijk is het stuk steen of dakpan weggewaaid door de hevige stormwind. De politie heeft een veiligheidszone ingesteld en de Brusselse brandweer heeft het nodige gedaan om te zorgen dat niet nog meer brokstukken wegwaaiden.

Het KMI had gewaarschuwd dat grote bomen konden omvallen, takken wegen zouden versperren en dat er schade kon zijn aan woningen. Het meteorologisch instituut raadde ook aan om alles wat los zit aan je huis of in de tuin goed vast te maken. 

Die voorspellingen zijn ook uitgekomen en de lijst met schade wordt alsmaar langer. Met het jongetje in Evere is ook het eerste slachtoffer gevallen. Heel wat steden en gemeenten zoals Antwerpen, Brussel, Leuven en Mechelen, hebben uit voorzorg parken en bossen gesloten. 

"Code oranje" was geldig van 14 tot 23 uur voor de kust en de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Luik. In de rest van het land geldt "code geel", of een niveau lager. Sinds de middag waaide een krachtige tot zeer krachtige wind uit het westen of het zuidwesten, later op de avond werd dat het westnoordwesten, aldus het KMI.

Het instituut had gewaarschuwd voor rukwinden tot 95 kilometer per uur, maar vanavond zijn aan de kust winden tot 120 kilometer per uur gemeten.

Eerste berichten over schade lopen binnen

Door de hevige rukwinden is er intussen ook al schade en hinder gemeld. Het grootste probleem was er op de Brusselse ring in Hoeilaart in Vlaams-Brabant. Tussen de Welriekende Dreef en het Leonardkruispunt is daar iets voor de middag een grote boom op de weg gevallen en raakte de weg helemaal versperd, wat tot verkeerschaos leidde. De boom raakte een auto, maar niemand werd gewond. De brandweer van Overijse heeft de boom intussen in stukken gezaagd en de weg is opnieuw open.

Nabij Veurne in West-Vlaanderen is een zware vrachtwagen door de wind van de weg geblazen en gekanteld. De chauffeur bleef ongedeerd, maar ook daar was er lange tijd hinder. In Ramskapelle bij Nieuwpoort is de topgevel van een huis ingestort. Er vielen geen gewonden, maar het huis is onbewoonbaar en ook een naburig huis liep schade op. In Zillebeke zitten enkele woningen zonder stroom nadat een grote spar een elektriciteitskabel had losgerukt.

Elders krijgt de brandweer in zowat geheel België oproepen voor losgerukte dakgoten en dakpannen en omgevallen bomen. Zo moest de brandweer in Borgerhout in Antwerpen een deels los zittende dakgoot verwijderen (foto in tekst). In Mol is een boom op vier geparkeerde auto's gevallen. Die zijn allen zwaar beschadigd, maar niemand raakte gewond.

In Limburg zijn er veel oproepen voor de brandweer in Hasselt. In Riemst is de oplegger van een vrachtwagen zwaar geschadigd door de wind en de truck moest gestuit worden. In Neerpelt viel een boom op een geparkeerde auto, maar ook daar raakte niemand gewond.

Er zijn ook meldingen over verkeersongevallen, maar het is niet duidelijk of die het gevolg zijn van de wind.

Ook hinder op het spoor

Volgens Infrabel, de beheerder van het spoorwegnet, heeft de hevige wind ook het treinverkeer verstoord op een aantal plaatsen. Sinds drie uur vanmiddag is de spoorlijn Halle-Vilvoorde onderbroken tussen Linkebeek en Sint-Job. Daar is een boom op de sporen gevallen en is de bovenleiding beschadigd.

Op de lijn tussen Hasselt en Luik is er een gelijkaardige hinder tussen de Limburgse hoofdstad en Bilzen en dat is ook het geval tussen Hever en Haacht in Vlaams-Brabant. Ook tussen Ternat en Denderleeuw en tussen Dendermonde en Londerzeel was het treinverkeer een tijdlang verstoord, maar dat is inmiddels verholpen.

Meest gelezen