Koningin Mathilde laat haar konvooi stoppen om te helpen bij ongeluk

Koningin Mathilde heeft haar konvooi van 15 auto's in Laos laten stoppen om enkele slachtoffers van een ongeval te helpen. Dat meldt VTM Nieuws en is ons bevestigd door het Paleis. Mathilde is in het Zuidoost-Aziatische land op vierdaagse missie voor Unicef. Toen in het drukke verkeer twee brommers vlak voor haar konvooi op elkaar inreden, stopte ze meteen en riep de hulp in van dokters.

Een geluk bij een ongeluk: in de delegatie die de koningin vergezelde, zaten ook twee dokters van Unicef. Mathilde stapte uit en riep de twee dokters op om te komen helpen. Ze stapte pas terug in de auto toen ze zeker was dat de slachtoffers lichtgewond (kleine schaafwonden) waren. Na het oponthoud kon het konvooi opnieuw doorrijden. De dokters bleven ter plaatse om de situatie op te volgen.

Mathilde in Laos om onderwijs en gezondheid te bespreken

Mathilde is op vierdaagse missie in Laos voor Unicef. Ze heeft afgelopen week verschillende ministers gesproken over de kwaliteit van het onderwijs en de problematiek van de ondervoeding.

Zo bezocht de koningin gisteren een kleuterschool en een gezondheidscentrum in de zuidelijke en arme provincie Saravan. Slechts 45% van de kinderen volgt secundair onderwijs. Analfabetisme is er schering en inslag. Mathilde was erg aangegrepen toen ze een baby van 9 maanden zag met het gewicht van een baby van 1 maand.

Unicef probeert de problemen in het gebied aan te pakken door onwetende ouders te begeleiden, en in te zetten op onderwijs en het screenen van ondervoeding bij kinderen. De achterstand die wordt opgelopen bij ondervoeding is achteraf namelijk niet meer in te halen. Dat uit zich onder meer in een grote groeiachterstand en kleine lichaamslengte. 

Beelden koningin Mathilde op bezoek in kleuterschool: