Leerlingen blokkeren scholen in Parijs uit protest tegen politiegeweld

Uit protest tegen het politiegeweld hebben honderden leerlingen donderdag een dertigtal middelbare scholen in Parijs geblokkeerd. Dat verklaarde een woordvoerder van het rectoraat van Parijs, dat een honderdtal middelbare scholen groepeert.

Op de Place de la Nation in het oosten van de Franse hoofdstad kwamen enkele tientallen leerlingen bijeen voor een volgens de politie niet aangemelde demonstratie. Enkele deelnemers droegen banieren waarop "Wraak voor Théo" stond. Dit was te zien op een foto die gepubliceerd werd door de zender France Info.

De aanleiding voor het aanhoudende protest was de brutale arrestatie van Théo, een 22-jarige zwarte jongeman, die begin februari in Aulnay-sous-Bois in de banlieue van Parijs door een politieagent met een matrak werd verkracht. De zaak kreeg ook een grote politieke weerklank. Er loopt een onderzoek tegen vier politieagenten. De voorbije weken kwam het in de voorsteden van Parijs al meerdere keren tot protest tegen het politiegeweld, met rellen en ongeregeldheden tot gevolg.

 

Meest gelezen