Macquarie wil belang in Brussels Airport verkopen

De Australische holding Macquarie -een van de belangrijke aandeelhouders van Brussels Airport- wil dat belang verkopen. Dat zou leiden tot een belangrijke herschikking van de aandeelhoudersstructuur van de luchthaven van Zaventem. De verkoop zou wel niets te maken hebben met de huidige crisis over de geluidsnormen rond de luchthaven.

Twee infrastructuurfondsen van de Australische groep Macquarie bezitten samen 36% van de aandelen van de luchthaven van Zaventem. De grootste aandeelhouder is sinds enkele jaren een groot pensioenfonds van de Canadese provincie Ontario. Dat heeft 39% van de aandelen van Brussels Airport in handen. De Belgische overheid bezit de overige 25% van de aandelen.

Volgens het Britse persagentschap Reuters onderhandelt Macquarie nu met het pensioenfonds van Ontario over de verkoop van zijn belangen. Noch Brussels Airport noch Ontario Teacher's Pension Plan wil iets kwijt over een mogelijke verkoop.

Als de verkoop niet zou doorgaan, zou Macquarie eventueel ook met andere partijen willen praten. Het heeft daartoe de Amerikaanse zakenbank JP Morgan in de arm genomen.

Macquarie speelde een belangrijke rol bij de privatisering van de luchthaven van Zaventem toen het tien jaar geleden een belang van 70% kocht. Enkele jaren geleden verkocht Macquarie daar een groot deel van aan het fonds uit Ontario en nu zou het de rest van zijn belang kwijt willen.

Dat zou niets te maken hebben met de huidige heisa over de geluidsnormen rond de luchthaven. Macquarie met zetel in de Australische stad Sydney is een grote financiële groep met tal van fondsen die investeren in energie, infrastructuur, grondstoffen, landbouw en vooral actief is in Azië en de Stille Oceaan. Macquarie koopt en verkoopt regelmatig belangen.

Meest gelezen