Minister Weyts verlaat ziekenhuis na aanval van "transiënte globale amnesie"

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) heeft het ziekenhuis mogen verlaten. De minister werd gisteren onwel in het Vlaams Parlement. In eerste instantie was sprake van oververmoeidheid. Uit verder onderzoek blijkt nu dat hij een aanval had van "transiënte globale amnesie", een soort verwardheid en desoriëntatie gepaard gaande met geheugenverlies. Dat heeft het kabinet-Weyts laten weten. De minister wil in het weekend opnieuw zijn activiteiten oppikken.

Weyts moest in het Vlaams Parlement vragen beantwoorden. Maar hij antwoordde plots verward en zei dat hij zich niet goed voelde. Voorzitter Jan Peumans schorste de vergadering en Weyts vertrok uit het Parlement. Hij moest nadien een nachtje ter controle in het ziekenhuis van Halle blijven.

Dat ziekenhuis heeft hij intussen mogen verlaten. In een eerste diagnose was er sprake van oververmoeidheid. Na verder onderzoek is nu sprake van "transiënte globale amnesie", een soort verwardheid en desoriëntatie gepaard gaande met geheugenverlies. "Van het voorval zelf herinnert de minister zich dus niets meer", klinkt het. "Factoren die een transiënte globale amnesie uitlokken zijn hevige fysieke inspanning, stress en vermoeidheid."

Volgens zijn kabinet zal de minister het "de komende dagen wat rustiger aandoen en van thuis uit werken". "Vanaf zaterdag herneemt hij weer al zijn activiteiten. De minister drukt expliciet zijn dank uit aan het medisch en verplegend personeel van het ziekenhuis", luidt het.

Meest gelezen